Top-100 2024: 41-50

Geplaatst door

De helft zit erop, vandaag beginnen we met het linkerrijtje. Een nieuwe binnenkomer in deze lijst, maar dat is niet de hoogste. Wie goed heeft geteld, weet dat we na vandaag nog eentje te gaan hebben.

50. Scout (Kei Kajino, 2019)
Positie vorig jaar: 53
Verschil: +3
Een van de leuke verrassingen in de lijst van vorig jaar doet het opnieuw goed en stijgt zelfs een paar plekjes. Liefhebbers van bijzondere spellen hebben al jaren een zwakke plek voor de kleine doosjes van deze uitgever, maar Scout kent inmiddels bijna iedereen.
Een klein doosje, eenvoudige regels maar het speelt zo lekker weg. Wat ik bijzonder vind is dat het geschikt is als familiespel, als gateway spel, als filler, als tactisch spel voor gevorderden, en vooral een vooruit-nog-eentje-dan-spel.” (André)
Uit de stal van Oink komt een heerlijk kaartspel dat snel wedijvert met het mij zo dierbare Palastgeflüster om gespeeld te worden aan het eind van een spellenavond.” (Niels)

49. Pandemic Legacy: Seizoen 1 (Matt Leacock en Rob Daviau, 2015)
Positie vorig jaar: 33
Verschil: -16
Ook het ‘oer’-legacyspel (al was Risk Legacy eigenlijk het eerste) zakt aardig in de lijst, maar het doet het nog wel een stuk beter dan de andere. En, opvallend, ook dit jaar eindigt het boven het origineel.
Best apart dat ik een spel dat ik al jaren niet heb gespeeld toch hoog in dit lijstje heb, maar ik heb hier zulke mooie herinneringen aan!” (Anneke)
Mijn meest grandioze spelervaring ooit. Was in de toepasselijke coronatijd de beste en enige reden om een regeltje vrijer te interpreteren.” (Vanja)

48. Hoogspanning (Friedemann Friese, 2004)
Positie vorig jaar: 47
Verschil: -1
De runner-up uit de beginjaren staat nu al een paar jaren stabiel halverwege. Als je denkt dat het (hoofd)rekenwerk aan het eind van Forest Shuffle niet erger kan, heb je duidelijk nog nooit Hoogspanning gespeeld. Het leuke aan Hoogspanning is dat dat rekenwerk niet voorbehouden is aan het einde, maar dat je dat het hele spel doet.
Begin ik stilaan oud en wat nostalgisch te worden om ‘Hoogspanning’ opnieuw bovenaan mijn lijstje te zetten? Hij komt niet zoveel meer op tafel, maar ik zal nooit een potje weigeren.” (Thijs)
Recent weer eens gespeeld en jemig, wat een heerlijk spel. Simpele regels maar spannend tot de laatste tel.” (Dagmar)

47. Agricola (Uwe Rosenberg, 2007)
Positie vorig jaar: 25
Verschil: -22
Deze eenmalige aanvoerder van de lijst zakt al wat langer in de lijst, maar de smak die het dit jaar maakt is wel heel groot. Misschien begint de liefde voor boeren hier ook wat te bekoelen. Laat Caroline en Mark er niet achter komen, want: No Farmers No Food!!1!
Agricola geeft me echt het gevoel dat ik een boerderij moet runnen. Hekken bouwen, op tijd graan zaaien, wortelen planten en ervoor zorgen dat je voldoende dieren hebt. Het is altijd weer stressvol om mijn familieleden (werkers) voldoende eten te kunnen geven.” (Thijs)
Toen we Agricola net hadden werd het bijna stuk gespeeld. Na een aantal jaren blijkt het een echte “stayer” te zijn. Wordt niet elk jaar veel gespeeld, maar wel elk jaar. Het is leuk om te merken dat het je altijd nog kan verrassen.” (Herman)

46. Barrage (Tommaso Battista en Simone Luciani, 2019)
Positie vorig jaar: 55
Verschil: +9
Ook met deze coauteur heeft Luciani weer een stuwdam van een spel afgeleverd. Barrage is van zijn zwaardere titels (en dat zegt wat) en staat nu al drie jaar in de middenmoot van de lijst.
Een spel dat telkens keuzestress geeft met een leuk mechanisme.” (Luc)
Pittige en interactieve worker placement, en met de juiste groep een geweldige ervaring.” (Amaury)

45. Odin (Uw Rosenberg, 2016)
Positie vorig jaar: 51
Verschil: +6
Uwe’s zwaarste spel van de lijst blijft het verrassend goed doen en streeft dit jaar Agricola voorbij. Het heeft misschien wel iets geholpen dat er een herdruk van de Nederlandse versie is, waardoor het weer goed verkrijgbaar is.
Het is Uwe Rosenberg gelukt om het simpele mechanisme van tegeltjes leggen op een raster, te verwerken in een complex en uitdagend spel, waarin op allerlei verschillende manieren punten kunnen worden verdiend.” (Steven)
Zoveel keuze, dat is reuze.” (Jacob

44. Taveernen van de oude stad (Wolfgang Warsch, 2019)
Positie vorig jaar: 39
Verschil: -5
Beste Ran, als je dit leest heb je antwoord op je vraag. Bijna op dezelfde plek als vorig jaar dus. Tijdens het spelen krijg ik zelfs bijna trek in een biertje, schnapps of een glaasje wijn (met de uitbreiding).
Leuk thematisch spel. Je moet goed je personeel inzetten om je taveerne winstgevend te maken.” (Ramona)
Een taveerne runnen is zo gemakkelijk nog niet, maar wel vermakelijk.” (Gertrude)

43. Terra Mystica (Jens Drögemüller en Helge Ostertag, 2012)
Positie vorig jaar: 30
Verschil: -13
Met Age of Innovation is inmiddels het vierde familielid van de Terra Mysticafamilie geboren. Allemaal een beetje anders, de een wat meer dan de ander. Ondanks wat plekjes verlies staat het origineel nog fier in de lijst, maar is inmiddels wel ingehaald door een van de opvolgers…
Hoewel al vaak werd beweerd dat er een verbeterde versie van dit spel is uitgebracht (denk Gaia Project), blijf ik fan van het origineel. Ik ben er nog lang niet uit met welk ras ik het liefst speel.” (Elien)
Een zeer gestroomlijnd spelontwerp met praktisch geen geluksfactor, want alle informatie is vanaf het begin aanwezig. De variabele spelopzet, de verschillende volken en acties van  spelers, zorgen ervoor dat het spel toch iedere keer weer anders verloopt.” (Steven)

42. Patchwork (Uwe Rosenberg, 2014)
Positie vorig jaar: 45
Verschil: +3
Ik geloof niet dat het veel vaker is voorgekomen dat een auteur drie spellen in een rijtje had, maar het is Uwe dus gelukt. Ook bijzonder: Patchwork is nu voor het eerst het hoogst geklasseerde spel in de lijst van zijn hand. Niet gek voor een luchtig tweepersoonsspel van tien jaar oud.
In wat het doet, is Patchwork gewoonweg onovertroffen: dit spel is echt héél goed geplaytested vooraleer het in de winkelrekken kwam, ik ben er nog nooit tegen vreemde of vervelende situaties aangelopen.” (Miguel)
Toen ik me eenmaal langs de dodelijk saaie naam en buitenkant had kunnen wurmen, bleek dat ik dat veel eerder had moeten doen. Grappig dat die connotatie nu geheel verdwenen is: wat een origineel en sterk spel met een fijne naam en een warme buitenkant.” (Vanja)

41. Earth (Maximde Tardif, 2023)
Positie vorig jaar: –
Verschil: nieuw
Wat betreft vormgeving, thema en spelidee is er eigenlijk geen generieker voorbeeld van het moderne bordspel te bedenken dan Earth. Ik bedoel dit niet als compliment (hoe leuk sommige van die spellen soms ook zijn), maar ik vermoed dat dit voor veel liefhebbers als een warme aanbeveling klinkt.
Afgelopen jaar mijn meest gespeelde spel. Het opbouwen van het tableau met lekker werkende combo’s, een beetje in de gaten houden wat anderen mogelijk gaan doen. Heerlijk spel.” (Dagmare)
Lijkt in eerste instantie een grote puntensalade, maar met name door de verrassende variatie die elk potje echt anders maakt is dit het afgelopen jaar heel vaak op tafel gekomen. Ik kijk uit naar de uitbreiding(en)… Dikke aanrader.  ” (Sander)

Mensen die vonden dat er tot nu toe wel erg veel niemendalletjes in de lijst stonden komen vandaag aan hun trekken. Met uitzondering van Scout en Patchwork zijn dit allemaal spellen met een zeker gewicht, waarvan je er vier gerust erg zwaar kunt noemen. Barrage heb ik nog niet gespeeld (koop het nou maar gewoon, Roger), evenmin als Odin (die hoeft dan weer niet). Van de rest vind ik Scout en Taveernen het leukst. Aan Pandemic Legacy bewaar ik ook goede herinneringen, al worden die een beetje overbodig nu ik Gloomhaven speel.

4 reacties

  1. Hoi Peter Hein,
    Da’s een mooie plek voor Taveernen, 44. Mede op basis van de recensie op spellengek aangeschaft door mijn dochter. Elke keer weer leuk om te spelen en te ontdekken welke spelkeuzes het beste uitpakken. De uitbreidingen zijn ook leuk om te doen. Samengevat: hoe meer drank er in het spel komt, hoe beter.
    Groet, Ran

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *