Ticket to Ride: Iberia & Korea

Geplaatst door

UITBREIDING
2-5 spelers
30-60 minuten
Auteur: Alan R. Moon
Uitgever: Days of Wonder (2024)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

De achtste uitbreiding voor Ticket to Ride ligt deze zomer in de winkel. Dit jaar gaat de trein naar het Iberisch schiereiland (of te wel: Spanje en Portugal) en naar Korea. Beide kanten hebben natuurlijk hun eigen twitst. In Spanje is duidelijk het festival-seizoen losgebarsten en kan je van festival naar festival reizen met de trein. In (Zuid) Korea worden wat korean peper flakes toegevoegd in de vorm van hogesnelheidskaarten waardoor je nog sneller je doelen kan bereiken.

Laten we met het Iberisch bord beginnen. Deze variant voegt twee twists toe aan het standaard Ticket to Ride repertoire. De eerste daarvan is dat je twee keer tijdens het spel zes nieuwe routekaarten krijgt die vervolgens al draftend worden verdeeld (of te wel: je kiest er één uit je hand, geeft de resterende vijf aan je buurman, je krijgt zelf weer vijf kaarten van je buurman en kiest daar er ook weer één van en geeft de andere vier door, etc.). Van de zes kaarten die je op die manier kiest, moet je er exact vier houden. Dit betekent dat je dus zeker acht opdrachten te vervullen hebt, tijdens het spel en dat is een hele klus.

De tweede twist op het Iberisch bord is dat er tussen de treinkaarten festival tickets worden geschud. Iedere keer dat een festival ticket wordt opengedraaid, wordt deze op het bord gelegd in de buurt van de plaats waar het festival plaatsvindt. Als een speler vervolgens een route bouwt naar deze plaats mag hij alle festival-kaarten die daar liggen pakken. Op de kaarten staat aangegeven hoeveel punten ze opleveren aan het eind van het spel).

Het eerste wat opvalt aan het (Zuid) Korea bord is dat het bord opgedeeld is in provincies en elke provincie een vaste kleur treinverbindingen heeft. Zo zijn alle verbindingen rondom Seoul geel. Je moet in deze variant dus vaak veel kaarten van een bepaalde kleur zien te verzamelen omdat verbindingen van dezelfde kleur aan elkaar grenzen. Behalve dat het bord er anders uitziet, heeft het spel ook nog drie twitsts. De eerste is dat ook in Korea het spel begint met het draften van de routekaarten. Ook hier begin je met zes kaarten, waarvan je er uiteindelijk vier moet houden. Maar in Korea hoef je niet halverwege het spel nog een keer extra routekaarten te draften.

De tweede en belangrijkste twists is vervolgens dat er naast het bord een zogenaamd provinciebord komt te liggen. Als je een route in een bepaalde kleur maakt, dan mag je een treintje op dit bord zetten. Als je bijvoorbeeld een gele route van vier lang bouwt, dan zet je een extra treintje op de vier op het provinciebord. Aan het eind van het spel wordt per kleur per speler gekeken wat de som van zijn treintjes zijn. De speler die de hoogste waarde heeft, krijgt de hoogste bonus.

De derde (kleine) twist is dat alle spelers drie hogesnelheids-kaarten krijgen (met de waardes één, twee en drie). Deze kaarten kan je inzetten om een actie die je kiest sterker te maken. Als je bijvoorbeeld treinkaarten trekt, dan mag je dan net zo veel extra kaarten trekken als de waarde van je sneltreinkaart. En als je nieuwe routes trekt, dan mag je ook extra kaarten trekken.

…en de waardering

Wij van Spellengek zijn Ticket to Ride fanaten. En dus rennen we bij iedere uitbreiding meteen naar de winkel om hem in huis te halen. En daar hebben we tot nu toe nog nooit spijt van gehad. En dus ook niet bij deze uitbreiding. Het is gewoon weer goed.

De Korea-kant speelt van de twee het vlotste weg. De veranderingen zijn hier relatief klein, je bent gewoon lekker Ticket to Ride aan het spelen, maar dan met als extra opties dat je drie keer wat extra gas kan geven door de hogesnelheids-kaarten en dat je extra punten kan scoren via het provinciebord. De impact van de Iberia-twists is veel groter. En dat komt vooral doordat die kant van het bord wat extra gedoe toevoegt in de vorm van het telkens neerleggen van de festivalkaarten. Dat haalt een beetje de vaart uit het spel. Maar dat is wel voor een goed doel. De hele tijd wordt je een lekkere worst voorgehouden. Bouw even dat korte routetje en pak die stapel punten. Maar je wilt ondertussen ook nog die acht routekaarten zien te vervullen. Als je dus te veel festivals bezoekt, dan zou het zo maar kunnen zijn dat je te weinig treintjes of tijd over houdt om je routes te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *