startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Vorsten van Florence

Sessies:

5 juni 2007
20 maart 2007
6 maart 2007
14 maart 2006
16 augustus 2005
21 september 2004
13 juli 2004
16 december 2003
30 september 2003
25 maart 2003
17 december 2002
3 september 2002

5 juni 2007

Spelers: Anne-Marie, Bas, Dirk Jan, Femke en Peter Hein

Anne-Marie had met een cadeaubon deze gloednieuwe Nederlandstalige editie van het aloude Fürsten von Florenz gekocht. Een perfect spel voor vijf spelers, dus was er niet veel discussie nodig om een spel uit te kiezen. De regels werden even opgefrist, waarna we konden beginnen met Bas als startspeler. Ondanks dat iedereen het spel kende was het nog wel even wennen aan de vormgeving van het spel. Die is wat anders dan in de oude versie, met als grootste minput dat de vereiste vrijheid op de personenkaarten bijna onleesbaar is als je de kaart niet in je hand hebt. Gelukkig staat dat ook op je spelersbord, wat nog enige verlichting gaf.
Zoals gebruikelijk gingen de eerste drie jongleurs voor hoge bedragen weg, minimaal 900 florijnen. Daarna zakten ze in prijs, wat trouwens voor meer objecten gold.
Met vijf spelers zijn de personenkaarten snel op en worden de wegkoopkaarten navenant belangrijker. Die waren na vijf rondes dus ook op.
In het begin voltooiden Anne-Marie en Dirk Jan een paar mooie werken en liepen wat uit op de anderen. Vooral Bas en Peter Hein waren nog druk bezig met het voorbereiden van de latere ronden, om dan mooie grote werken te verrichten. In deze fase maakte Peter hein een kapitale blunder door zijn werkplaats middenin zijn tuin te plaatsen. Hij had nog een universiteit nodig, maar kon deze alleen plaatsen als hij minsten twee bouwmeesters had. Dit gooide zijn hele planning in de war, want nu moest hij noodgedwongen bouwkopen in plaats van de dingen die hij liever had gehad (zoals wegkoop- of prestigekaarten). Helaas voor hem aasde Anne-Marie ook nog op een bouwmeester, zodat hij pas in de zesde ronde zijn tweede bouwmeester kreeg.
Dirk Jan had hetzelfde probleem maar probeerde het op te lossen door meer jongleurs aan te schaffen, waarvan hij er uiteindelijk drie had. Anne-Marie begon ook wat stoom te verliezen, want met slechts vier personenkaarten raakte haar mogelijkheden om nog een werk te verrichten wat uitgeput. Ze kocht dus bonuskaarten om in de laatste ronde nog het mooiste werk te kunnen verrichten. Ook Femke had slechts vier kaarten, maar doordat ze minder goed aansloten kon ze niet zulke mooie werken verrichten. Bas ging ondertussen steeds beter draaien en bereidde zich voor op een mooie laatste ronde waarin hij twee werken zou gaan verrichten.
Niemand anders slaagde daarin, alhoewel Dirk Jan en Anne-Marie wel allebei een prachtig werk met een waarde van dertig afleverden. De andere drie verdienden nog wat puntjes door prestigekaarten, maar op de positie van Peter Hein na (die dankzij deze kaart Anne-Marie en Dirk Jan voorbijging) veranderde dat aan de rangorde niets.
Het blijft een prachtig spel, daar was iedereen het wel over eens.

Uitslag: Bas 65, Peter Hein 56, Dirk Jan 52 (200 florijnen), Anne-Marie 52 (0), Femke 45
Waardering: Anne-Marie, Bas, Dirk Jan en Peter Hein 5, Femke 4½

20 maart 2007

Spelers: Anne-Marie, Bas, Femke en Ilja

Toen dit spel laatst gespeeld was had Ilja in het verslag gezet dat het toch echt bij je opvoeding hoort. Anne-Marie trok zich dat gelijk aan en vroeg wie er aan haar opvoeding mee wilde werken. Bas, die het helemaal met Ilja eens is, deed graag mee en ook Ilja wilde het nog wel eens doen. Nadat Bas alles aan Anne-Marie had uitgelegd kwam Femke binnen,
die ook wel mee wilde doen. Dus legde Bas alles nog maar eens uit, maar om niet al te veel tijd te nemen sloeg hij de tactische tips die hij Anne-Marie had genoemd maar over.
Ilja speelde de eerste ronde gelijk een werk en haalde de beste-werkbonus binnen. In de volgende rondes sloten Anne-Marie en Femke zich daarbij aan. Bas had na drie rondes nog steeds geen enkel werk gespeeld, en stond ver achter op het scorespoor. Die achterstand was echter slechts schijn. Hij had zijn acties gebruikt om later beter met zijn werken te scoren, in plaats van ze snel te spelen. Daarna deed hij weinig anders meer dan werken spelen en kwam op een ruime voorsprong.
Fürsten is een spel dat veel planning vereist, hetgeen voor een beginner moeilijk te doen is. De twee beginners hadden zich dan ook in een positie gemanoeuvreerd waarin ze de laatste ronde (vanwege de minimum werk-waarde) vrijwel niets nuttigs meer konden doen. Dankzij twee prestigekaarten die haar maar liefst 15 punten opleverden, werd Anne-Marie toch nog tweede.
Ilja en Femke hadden, mede dankzij twee bouwmeesters, hun bord vrijwel helemaal vol gebouwd. Dit lijkt echter geen vruchtbare strategie. Bas had aan het eind een zeer leeg ogend bord met slechts twee gebouwen en een landschap.

Uitslag: Bas 89, Anne-Marie 62, Ilja 53, Femke 50
Waardering: Bas 5, Anne-Marie, Ilja en Femke 4½

6 maart 2007

Spelers: Dirk Jan, Else, Ilja en Wendy

Als je een beetje spellenliefhebber bent, dien je dit spel gespeeld te hebben. Het hoort als het ware bij je opvoeding tot volwassen spellengek. Wendy wilde ons wel helpen bij dit deel van de opvoeding en diepte moeiteloos de spelregels op uit haar fenomenale geheugen (OK, één klein foutje dan).
Het doel is het verfraaien van je hof met zaken waar een normaal mens ook blij van wordt zoals meren, bossen, goochelaars en gebouwen zoals bibliotheken, universiteiten, ateliers. Hoe meer hoe beter. Dit doe je allemaal om het hof zo aantrekkelijk te maken dat kunstenaars, klokkenmakers en allerlei andere personages daar wel naar toe willen komen om er hun werken uit te voeren, zodat alles nog mooier wordt!
Het klinkt nu allemaal heel liefelijk en idyllisch maar dat is het beslist niet. De personages zijn namelijk nogal veeleisend. Ze willen én een goochelaar die ze aan het lachen maakt, én een park om in te zonnen, én leuk gezelschap, én uitdagende scholingsmogelijkheden en boeiende culturele voorzieningen! Nu is het niet zo moeilijk om één persoon tevreden te stellen maar natuurlijk heeft iedereen weer zijn eigen individuele eisen. Bovendien neemt het eisenpakket alleen maar toe tijdens het spel. Dat leidt tot zenuwslopende dilemma’s bij de vorsten.
Alsof dat nog niet genoeg was zijn de vorsten ook nog eens elkaars concurrenten.
In de veilingen proberen ze de prijzen zo hoog mogelijk voor de ander op te drijven. Het liefst tot bankroet erop volgt, iets wat Else een keer lukte bij Ilja. Natuurlijk heb je ook vorsten onder de vorsten (in dit geval vorstin). Zij laten de gevechten van het gepeupel aan zich voorbijgaan en slaan gewoon wat overblijft voor dumpprijzen in. Daar zitten zeker interessante dingen tussen zoals kaarten waarmee je personen uit het hof van een ander in je eigen hof kunt lokken. Deze tactiek bleek in een later stadium van het spel vruchten af te werpen; de met geld smijtende impulsieve en losbandige vorsten delfden het onderspit en de beheerste, listige vorsten blonken uit in de pracht en praal van hun hof.

Uitslag: Wendy 122, Dirk Jan 108, Else 90, Ilja 74
Waardering: Ilja 5, Wendy en Dirk Jan 4½, Else 4

14 maart 2006

Spelers: Bas, Frank, Peter Hein en Twan

Twan had Fürsten nooit eerder gespeeld, dus boog Frank zich over de uitleg. Aansluitend legde hij ook de variant uit, die inhoudt dat er na de veilingfase nog een bieding volgt op verschillende personages. De hebben ieder hun eigen voordeel, die in de meeste gevallen erg de moeite waard zijn.
Ondanks het feit dat hij het nooit eerder gespeeld had kwam Twan snel op voorsprong, die hij tot zeker halverwege het spel behield. Bas wachtte nog even met het verrichten van werken, om in latere rondes zeker te zijn van de bonus voor het mooiste werk. Peter Hein trok zich nog niet veel van die bonus aan en begon direct met het uitspelen van werken (zoals hij een beetje gewoon is met dit spel). Bij de extra biedronde deed iedereen de eerste paar rondes zuinig aan met bieden. Peter Hein was zelfs iets te zuinig, want in de eerste vier rondes had hij drie keer het laagste bod, zodat hij al die keren geen personage mocht uitzoeken.
De eerste paar rondes waren vooral de Kardinaal en de Professor populair. De Professor leverde Bas gratis een aantal bonus- en prestigekaarten op. De Prinses en de Koopman waren minder populair en bij de Muze duurde het tot de vierde ronde voor iemand haar koos. Het was Frank die haar het eerste koos, wat de anderen direct wees op de kracht van dit personage.
Peter Hein, dol als hij is op het verrichten van werken, schudde zijn zuinigheid af en bood flink om in de volgende twee rondes de diensten van de Muze voor zich te winnen. Dat leverde hem tot twee keer toe de bonus op voor het mooiste werk, en in totaal acht extra punten, waardoor hij op grote afstand van de rest kwam te staan.
In de laatste ronde was de Muze voor Bas, die simpelweg al zijn geld bood. Peter Hein kwam nu voor een dilemma: hij kon de Bankier kiezen en gegarandeerd vijf punten scoren, of hij kon voor de Professor gaan. In het laatste geval maakte hij kans om de bonus voor het mooiste werk van Bas weg te kapen, maar dan moest hij wel een goede bonuskaart trekken. Leverde de beste bonuskaart zelfs niet meer dan twee extra werkpunten op, dan zou hij slechts een punt scoren en zou Bas als enige de bonus scoren.
Hij waagde de gok, die goed uitpakte. Met een bonuskaart was hij in staat een werk van 28 af te leveren, net eentje meer dan het mooiste werk van Bas. Net als met de Bankier scoorde hij vijf punten, maar maakte Bas en passant drie punten afhandig. Dat was wel nodig ook, want de drie prestigekaarten van Bas leverden hem maar liefst 23 punten op, zodat hij vanuit de achterhoede ineens naar de tweede plaats schoot.
Twan kam in de laatste rondes in geldnood, wat hem beperkte in zijn opties. Hij werd geleidelijk aan de door de anderen ingehaald, maar het had voor zijn waardering niet veel uitgemaakt.
Frank was ook tevreden; hij heeft weer een beter beeld van de relatieve waardes van de personages en natuurlijk een erg leuk spel gespeeld! Bas en Peter Hein vonden de personages ook een aardige toevoeging, al vonden ze dat sommige nog wat meer uitgebalanceerd moeten worden.

Uitslag: Peter Hein 78, Bas 74, Frank 65, Twan 53
Waardering: Peter Hein 5, Bas, Frank en Twan 4½

16 augustus 2005

Spelers: Anneke, Bas en Peter Hein

Bas had twee toppers van alea uit de kast gehaald, Fürsten en Puerto Rico. Anneke, Bas en Peter Hein wilden Fürsten wel doen, de anderen gingen voor Puerto Rico. Alledrie hadden ze het spel al eerder gespeeld, maar voor Anneke was dat alweer een tijdje geleden. De regels werden nog even kort doorgenomen voor het begin, waarbij Peter Hein nog op het belang van de jongleurs wees. Deze lieden gingen de eerste ronden dus ook niet voor minder dan 800 florijnen weg.
Met drie spelers is er een overvloed aan beschikbare personenkaarten, dus konden de spelers zich het permitteren daar niet direct als een gek zoveel mogelijk van te kopen. Peter Hein deed dat toch, en koos voor de strategie om zoveel mogelijk werken te voltooien, al waren ze niet altijd de meest prestigieuze. Anneke en Bas slaagden daar beter in, maar maakten er weer veel minder. Anneke was ook van plan aardig wat gebouwen te kopen, en kocht ook nog een bouwmeester in om geld te besparen. Als enige kocht ze ook bonuskaarten, die haar aan het einde nog van pas zouden komen.
Ondanks de beperktere concurrentie om allerlei zaken is het ook met drie spelers nog even puzzelen om goed uit te komen met je werken. Bas en Peter Hein planden allebei om in de laatste ronde nog twee werken te voltooien. Daarbij hadden ze allebei iets specifieks nodig in de veilingronde (een woud respectievelijk een wervingskaart), zodat ze elkaar niet dwars zaten bij het veilen. Daardoor slaagde beider opzet, maar het was Anneke die de laatste ronde het mooiste werk publiceerde. Met twee bonuskaarten kwam ze op maar liefst 29 werkpunten, het record voor dit potje. Tijdens het spel had ze echter maar weinig werken gepubliceerd, zodat ze wat achter bleef bij Bas en Peter Hein. De eindstand was een fotofinish tussen de heren, die Bas met het kleinst mogelijke verschil won. De prestigekaart die Peter Hein nog punten opleverde voor de meeste werken (acht stuks) was net niet genoeg om Bas in te halen.
Een leuk spel met een spannend einde.

Uitslag: Bas 68 (600 florijnen), Peter Hein 68 (500), Anneke 53
Waardering: Peter Hein 5, Bas 4½, Anneke 3½

21 september 2004

Spelers: Anneke, Bas, Dagmar, Jacqueline en Niek

Bas zag Die Fürsten von Florenz staan en beweerde tegen Jacqueline en Anneke dat het een heel goed spel is. Zij lieten zich overhalen om het te spelen. Toen Niek en Dagmar dat zagen wilden zo ook graag meedoen, zij hadden dit exemplaar net gekocht. Tot Bas zijn verbazing kenden ze het nog niet, of ten minste niet meer.
Tijdens het spel merkte Jacqueline op dat ze gehoopt had om 10 uur weg te kunnen, waarop Bas bekende dat als hij iets aanprijst het nooit een snel spelletje is. Hetgeen trouwens niet waar is, want hij houdt ook van sneldenkspelletjes zoals Set en Rasende Roboter.
Bij de uitleg had Bas benadrukt dat met vijf spelers personenkaarten schaars zijn en je geen gelegenheid moet laten passeren er eentje te kopen. Niek lootte Anneke als startspeler, waardoor Bas de tweede ronde als eerste was en de laatste personenkaart kon kopen. Dat leverde veel geweeklaag op bij de anderen, die hier zijn latere overwinning aan toeschreven.
Ondanks dat liet men Bas toch prompt voor niet al te veel geld een Abwerbekarte kopen, en Niek bemachtigde hier twee stuks van. Zij konden daardoor zes werken spelen, waar de anderen er maar vier hadden. Het effect is duidelijk in de eindscore.

Uitslag: Bas 72, Niek 60, Dagmar 49, Jacqueline 47, Anneke 43
Waardering: Bas 4½, Dagmar en Niek 4, Anneke en Jacqueline 3½

13 juli 2004

Spelers: Anda, Hans en Peter Hein

Eindelijk dan. Voor Peter Hein was het inmiddels al zijn tiende keer dat hij dit fantastische spel mocht spelen. Voor Anda en Hans was het voor het eerst. Door de grote aantal keuzemogelijkheden was het voor de twee beginners dan ook even zoeken wat nu wel of niet gunstig was. Ze begonnen snel te bouwen aan hun vorstendommen, wat in het begin aardig wat punten opleverde. Hans wist een stevige koppositie in te nemen, maar vergat op het juiste moment wat geld achter de hand te houden om de noodzakelijke personagekaarten te verzamelen. Hierdoor hij verspeelde hij kostbare punten. Zijn Glöckenbauer aan het werk zetten leek een goede greep, maar de wijze waarop Peter Hein vervolgens onze hardwerkende mensen voor zich won en ze bloed, zweet en tranen liet getroosten om een dikke twintig punten te laten verdienen, was onnavolgbaar. Anda probeerde nog verwoed Peter Hein blut te bieden, die hierdoor 1200 florijnen voor een Gaukler moest betalen. Toch gaven de hardwerkende personages van Peter Hein uiteindelijk de doorslag. Anda en Hans bleven met veel mooie gebouwen achter, maar uiteindelijk bleek dit niet de overwinning te geven. Peter Hein wist met een ruime voorsprong het spel te winnen.

Uitslag: Peter Hein 63, Anda 54, Hans 45
Waardering: Peter Hein 5, Anda en Hans 4½

16 december 2003

Spelers: Shuk-ha, Sten en Willemien

Nadat Willemien en Shuk-ha even in de kast hadden gesnuffeld, kwamen ze tot een besluit om Fürsten te spelen.
Willemien kreeg in de eerste ronde de jongleur bijna cadeau, omdat Sten en Shuk-ha de waarde daarvan nog niet wisten. Daarna werd er flink om de overige jongleurs gestreden en later ook de bouwmeesters. De bonuskaarten en prestigekaarten waren ze alledrie even vergeten en daardoor kwamen deze pas laat in het spel. Willemien behaalde met een bonuskaart en een prestigekaart uiteindelijk een overwinning. Alledrie de vorstendommen waren mooi compact gebouwd en waren voorzien van water en groen.

Uitslag: Willemien 67, Shuk-ha 57, Sten 54
Waardering: Willemien 4½, Sten 4, Shuk-ha 3½

30 september 2003

Spelers: Bas, Dirk Jan, Hieke, Niek en Willemien

De vorige week had Bas zijn oog al op dit spel laten vallen, nu werd het spel echt op tafel gelegd (hoewel de rijkgevulde tas van Det ook lonkte). Dirk Jan en Niek, voor wie het spel nieuw was, schoven aan en Hieke begon aan de uitleg van het spel, af en toe aangevuld door Bas die in de spelregels meelas. Ondertussen schoof ook Willemien aan en kon worden begonnen. Helaas had Dirk Jan het geheel toch niet helemaal begrepen. Hij bouwde een universiteit maar kreeg het hele spel geen persoon in zijn hand dat hier graag een werk wou uitvoeren. Hieke had goedkoop een aantal Abwerbe-kaarten verkregen die zij later in het spel goed kon gebruiken. Bas nam al snel een personenkaart, gevolgd door de spelers die na hem kwamen. Nu viste Willemien achter het net, zodat zij de laatste ronden geen werken meer kon verrichten. Zij verwierf een aantal bossen en had gelukkig een bijpassende bonuskaart, die haar ook nog enkele punten opleverde. Ook Niek slaagde erin punten met zijn bonuskaart te verkrijgen. Hieke verrichtte de laatste ronde zelfs twee werken en kwam daarmee op ruime voorsprong.

Uitslag: Hieke 63, Bas 59, Niek 52, Willemien 51, Dirk Jan 43
Waardering: Bas, Hieke en Willemien 4½, Dirk Jan en Niek 4

25 maart 2003

Spelers: Pascal, Shuk-ha en Wendy

Wendy was vanavond overal voor in, en had zelf geen spellen meegenomen. Hieke had o.a. Fürsten von Florenz mee, maar speelde zelf al Stephensons Rocket. Pascal wilde Fürsten graag eens proberen, zodoende viel de keus hierop. Gelukkig kende Wendy het spel goed en kon het zonder problemen uitleggen. Ze had ook gewaarschuwd voor het belang van de jongleurs, en hier werd in het begin fors om gestreden. Pascal koos daarna voor de bouwmeesterstrategie, en kocht er drie. Wendy hoefde er niet een, en in plaats daarvan nam ze veel personenkaarten om werken te kunnen verrichten. Uiteindelijk had ze met zeven werken dan ook de meeste voltooid. Gebouwen had ze daarentegen niet, in tegenstelling tot Shu-ha. Zij ging voor de meeste complete ‘stad’, en eindigde het spel met slechts twee lege veldjes. Daarmee verdiende ze erg veel ‘gratis’ punten (ook zij had drie bouwmeesters), om haar lage aantal werken (vier stuks) te compenseren.
De bonuskaarten leverden nog verwarring op. Pascal en Shuk-ha dachten dat ze aan het eind er bij konden tellen, net als prestigekaarten. Ze werden alsnog met het laatste werk verrekend, wat Shuk-ha maar liefst twaalf extra werkpunten opleverde. Shuk-ha en Wendy hadden nog prestigekaarten, maar dat maakte voor de eindstand weinig uit. Er was weinig geld over, alleen Shuk-ha had nog 200 florijnen over. Wendy had haar ervaring met het spel goed benut en won met grote voorsprong.

Uitslag: Wendy 73, Shuk-ha 62, Pascal 53
Waardering: Wendy 4½, Pascal 4, Shuk-ha 3½

17 december 2002

Spelers: Bas, Hieke, René, Wendy en Willemien

Terwijl Dirk Jan en Niek hun oorlog uitvochten, begonnen de andere spelers een strijd om het meeste prestige. Een verslag is niet gemaakt, maar iedereen vond het een erg leuk spel.

Uitslag: Wendy 63, Bas 60, Hieke 48, René 47, Willemien 42
Waardering: René 5, Bas, Wendy en Willemien 4½, Hieke 4

3 september 2002

Spelers: Peter Hein, René en Wendy

Dit was het enige grote spel uit de aleareeks dat nog niet eerder op de dinsdagavond was gespeeld, en zodoende vond Peter Hein het tijd worden het eens mee te nemen. René, die het nog niet kende, was wel benieuwd, en ook Wendy was wel te porren.
De jongleurs gingen weg voor hoge prijzen, doorgaans rond de duizend florijnen. Met drie spelers blijft er in de veiling nog behoorlijk wat over, dus de andere objecten kostten meestal niet meer dan tweehonderd. In de eerste paar beurten waren ook, zoals gebruikelijk, de personagekaarten erg populair. Iedereen zorgde er ook voor een bouwmeester te hebben, zodat de gebouwen niet te duur waren.
Wendy en René publiceerden al in de eerste ronde een werk, Peter Hein had nog wat meer voorbereidingstijd nodig. Hierdoor kwam hij wat achter te liggen, maar na een paar werken zat iedereen dicht bij elkaar. In de laatste ronde ging de jongleur voor maar tweehonderd florijnen naar René. De prioriteiten van Wendy en Peter Hein lagen elders. Een park leverde Peter Hein meer werkpunten op, en Wendy, die toch al genoeg werkpunten had, koos liever een prestigekaart om wat extra punten te scoren. Helaas trof ze het niet in de selectie, en om de punten te verdienen moest ze nog een gebouw maken, en hopen dat René dat niet zou doen. Gelukkig voor haar voltooide René twee werken, en gingen de extra punten niet aan haar neus voorbij. In de laatste ronde voltooide ze slechts een werk, maar haar beide prestigekaarten leverden genoeg punten op om Peter Hein voor te blijven, ondanks dat hij een grote klapper had gemaakt door in de laatste twee beurten vier werken te voltooien. Iedereen vond het erg leuk; het was een spannende partij geweest.

Uitslag: Wendy 65, Peter Hein 62, René 58
Waardering: Peter Hein 5, René en Wendy 4½

terug naar boven