startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Taj Mahal

sessies:

3 augustus 2004
11 februari 2003
23 juli 2002
8 januari 2002
9 oktober 2001

3 augustus 2004

Spelers: Willem, Helen, Jacqueline en Anneke

Ondanks hun eerdere toezeggingen waren de ander spelers nog steeds niet klaar met Goa. Tijd voor een afsluitertje dus maar, en de keuze viel op…Tadsch Mahal? Helen, die halverwege de avond naar beneden was gekomen, was de volgende dag toch vrij en wilde wel meedoen. Peter Hein had meer dan genoeg tijd om in de beurten van Bas, Daniëlle en Willemien het spel uit te leggen (hij hoefde zijn uitleg slechts een keer te onderbreken om een actie uit te voeren).
Het was nu duidelijk laat geworden, en het werd een vreemd potje, waarin niet iedereen de beslissingen nam die hij/zij anders had genomen. Desondanks wisten de spelers het nog tot ronde tien (!) te schoppen voor eindelijk Goa ook was afgelopen. Iedereen was te moe om over een waardering na te denken, en ook de uitslag werd gelaten voor wat het was.

11 februari 2003

Spelers: Frank, Hieke en Niek

Niek, Frank en Hieke schaarden zich om Tadsch Mahal dat Hieke weer eens uit de spellenkast had getrokken. Voor Frank en Niek was dit spel onbekend, dus aan Hieke de taak een korte speluitleg te geven. In Tadsch Mahal proberen de spelers in hun reis door de provincies van India de figuren/goederen aan het hof voor zich te winnen door het open bieden met kaarten. Twee dezelfde figurenfiches moeten ingeleverd worden voor een speciale biedkaart die extra mogelijkheden geeft.
Niek ging voortvarend aan de slag en verkreeg de eerste ronde het provincieplaatje door het uitspelen van een aantal olifantenkaarten, door hem ook buffel- of koeienkaarten genoemd. Hieke, die het spel al vaker had gespeeld, stortte zich op de prinses-strategie wat haar een aantal rondes telkens +2 winstpunten opleverde, zodat zij al snel op voorsprong kwam te staan. Frank zag dat ook wel zitten en wist de speciale prinsessenkaart te verkrijgen om deze vervolgens niet meer af te staan. Niek liep aardig wat punten mis, doordat hij eenmaal zijn beurt met de verkeerde kleur was begonnen. Hij speelde nog wel zijn kleurenwisselkaart maar moest bij het uitspelen van de derde kaart terugkeren naar de kleur van de eerste gespeelde kaart, die hij helaas niet meer op voorraad had. Zowel Niek als Hieke moesten een keer voortijdig passen om zo een eerste keus uit de open kaarten te mogen doen, en een extra kaart van de dichte stapel te verkrijgen, om hun handkaarten wat aan te vullen. Ondertussen was Frank aardig ingelopen door een heel netwerk van paleizen op het spelbord te creëren. Dat de gegeven uitleg iets te kort was, bleek aan het eind van het spel, toen Niek van alle kleuren minstens drie kaarten in zijn hand verzameld had en hoopte hiermee bij de eindtelling een grote sprong op het scorespoor te kunnen maken. Helaas... Dit betekende dat Frank onverslagen aan kop bleef.

Uitslag: Frank 56, Hieke 50, Niek 40
Waardering: allen 4

23 juli 2002

Spelers: Bas, Dirk Jan, Sten en Wendy

Wendy had Tadsch Mahal weer eens meegenomen, een van de vele leuke spellen uit de alea-reeks. Dirk Jan kende het nog niet, dus werden eerst de regels even doorgenomen. In het begin ging Sten goed van start met het maken van ketens. Wendy ging voor de olifanten-strategie. Dit bleek op de lange duur een goede keus. Aan het einde van het spel had ze negen van de twaalf fiches bemachtigd, en won daardoor met grote afstand. Sten stagneerde, en kon zijn ketens niet verder uitbuiten. Een paar keer moest hij passen terwijl hij nergens de meerderheid had. Bas maakte nog een eindspurt door twaalf punten met kaarten te halen (acht rode, twee witte en twee bijzondere), maar Wendy was niet meer in te halen.
Dirk Jan vond het veel op Ra lijken en kon er niet achter komen hoe hij punten moest verdienen. Hij vond er dan ook niet veel aan, en was de eerste speler hier die het een waardering van onder de vier gaf.

Uitslag: Wendy 68, Bas 48, Dirk Jan 40, Sten 32
Waardering: Wendy 4½, Bas en Sten 4, Dirk Jan 2

8 januari 2002

Spelers: Ferdy, René, Sten, Xander, Willemien

Ferdy, René en Xander waren na Lord of the Rings wel aan iets stevigers toe. Wendy raadde ze Tadsch Mahal aan, wederom een spel van Reiner Knizia. Willemien, die ook net binnen was gekomen, had het al eens gespeeld en nam de uitleg op zich. Sten kwam nog net op tijd om aan te schuiven. Dit spel werd unaniem goed gewaardeerd. Het werd als zeer positief ervaren dat je verschillende tactieken kunt toepassen, en dat een achterstand in het begin heel goed ingehaald kan worden, zoals Xander en Willemien aantoonden. Wel leek het iedereen leuker met vier of vijf spelers dan met drie.

Uitslag: Willemien 39, Ferdy en René 32, Sten en Xander 30
Waardering: allen 4

9 oktober 2001

Spelers: Anne-Marie, Bas, Bastiaan, Judith, Wendy

Wendy had deze topper van Reiner Knizia meegenomen, en stond voor de ondankbare taak de -op het eerste gezicht complexe- regels uit te leggen. Dat was nog even zweten, maar uiteindelijk kon het tempels bouwen en grondstoffen verzamelen beginnen. Niet al te verbazingwekkend vloog Wendy meteen naar voren op de scorelijst, terwijl de rest zich afvroeg of ze nog beter een Mogultje in konden zetten, of beter konden passen. Maar de voorsprong van Wendy nam snel af, en het werd nog een spannende eindstrijd, wat aan de uitslag te zien is. Judith en Bastiaan, die er vanavond voor het eerst bij waren, eindigden respectievelijk eerste en tweede, dus het enthousiasme moet nu wel gewekt zijn.

Uitslag: Judith 39, Bastiaan 38, Wendy 36, Bas 33, Anne-Marie 32
Waardering: Wendy 5, de rest 4. Bastiaan en Anne-Marie vonden het erg leuk, maar wel jammer dat je tijdens het spel niet goed kunt zien wie er gaat winnen. Bas kent nóg leukere spelletjes (al zei hij niet welke), en Judith reserveert de '5' liever voor echte superspellen. Wat Wendy het overigens zeker vindt.

terug naar boven