startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Taipan

Sessies:

27 november 2007
21 augustus 2007
19 juni 2007
30 april 2007
29 december 2006
14 november 2006
23 mei 2006
2 mei 2006
28 maart 2006
10 mei 2005

27 november 2007

Spelers: Dirk Jan, Jeroen, Mark en Peter Hein

Het was nog niet zo laat, er waren vier spelers, dus wat doe je dan? Peter Hein had ‘toevallig’ Tai Pan in zijn broekzak zitten en wist het antwoord. Jeroen kende het nog niet en dus legden Mark en Peter Hein het eerst uit. Om de minder ervaren spelers niet helemaal kansloos te maken, besloten ze maar niet samen te spelen. Mark en Jeroen namen het tegen Dirk Jan en Peter Hein op. Eerst werd er een proefrondje gespeeld, waarna de strijd echt losbarstte.
Door ervaring wijs geworden had Peter Hein geleerd dat hij veel vaker Grote Tai Pan moest roepen en begon daar de eerste ronde maar mee. Zijn kaarten waren goed genoeg om een bom van Mark te overleven en de GT lukte. Mark en Jeroen lieten dat echter niet op zich zitten en haalden de volgende ronde een dubbelslag.
De daarop volgende rondes leken de goede kaarten telkens bij Peter Hein te zitten, want hij kon drie keer Tai Pan roepen en een keer groot. Helaas voor hem lukten slechts twee gewone Tai Pans, waardoor hun score niet opschoot. Mark kon nu ook een keer roepen en haalde het direct.
Na zeven rondes hadden beide teams gecombineerd slechts duizend punten gescoord, waarvan iets meer dan de helft door Mark en Jeroen. Peter Hein vond het wel genoeg zo en besloot maar weer eens Grote Tai Pan te verkondigen. Dezekeer had hij meer geluk en omdat de daarop volgende gewone Tai Pan samen ging met een dubbelslag zaten Dirk Jan en hij ineens boven de duizend.
Jeroen begon er in de loop van het spel steeds meet aardigheid in te krijgen en kon niet anders dan het hoogste cijfer geven. Dirk Jan vond dat er wel betere kaartspellen zijn, maar daar waren Mark en Peter Hein het weer niet mee eens. Hoe dan ook, iedereen had zich uitstekend vermaakt.

Uitslag: Dirk Jan en Peter Hein 1015, Jeroen en Mark 585 (in 9 rondes)
Waardering: Jeroen, Mark en Peter Hein 5, Dirk Jan 4

21 augustus 2007

Spelers: Dagmar, Mark, Niek en Peter Hein

Bij het samenstellen van de teams gaf Dagmar aan in ieder geval niet met Niek te willen spelen. Die was daar wat verbaasd over, maar iedereen moet natuurlijk weten dat je Tai Pan beter niet met je partner als maat kunt spelen om echtelijke spanningen te voorkomen. Met Peter Hein had ze redelijk wat routine als teamgenoot en daarmee was de teamsamenstelling een feit.
Mark begon de eerste ronde goed door direct een Tai Pan te halen, evenals het meerendeel van de punten. Maar de drie rondes erna toonden Dagmar en Peter Hein aan een goed ingespeeld team te zijn. Dagmar haalde een Tai Pan en Peter Hein volgde dat op met een succesvolle gewone en Grote Tai Pan. Die haalde hij ook alleen omdat hij precies de goede kaart van Dagmar had gekregen, de Mah Jong. Maar iedereen met een beetje Tai Pan ervaring weet natuurlijk dat krappen Grote Tai Pans altijd beloond worden met een bom of andere mooie onverslaanbare combinatie. Daar is geen Draak voor nodig.
Na de vierde ronde was de stand 715-285 in het voordeel van Dagmar en Peter Hein. Het was voor het andere team tijd om wat terug te doen en dus riep Niek Grote Tai Pan. Hij kwam een heel eind, maar toen hij een full house speelde ging het mis. Peter Hein speelde een hogere full house, die Mark liet gaan. Daardoor raakte Niek van slag af en hij kon het spel niet meer naar zich toe trekken. Peter Hein speelde Dagmar goed aan, zodat zij als eerste uit ging.
De heren kwamen deze klap niet meer te boven. Dagmar haalde in de volgende drie rondes nog twee keer een Tai Pan, waarbij de tweede samenging met een dubbelslag, goed voor in totaal 300 punten.
Ondanks dat Dagmar nog klaagde dat haar kaarten niet geweldig waren had ze toch drie keer Tai Pan kunnen roepen (en halen). Na acht rondes was de eindstand als volgt:

Uitslag: Dagmar en Peter Hein 1250, Mark en Niek 250
Waardering: allen 5

19 juni 2007

Spelers: Dirk Jan, Else, Peter Hein en Walter

Else en Walter hadden Tai Pan al tijden in huis liggen, maar hadden het nog nooit gespeeld. Omdat de regels nogal een kluif zijn, wilde Else het graag eens spelen met iemand die het al kende. Peter Hein is nooit te beroerd om te proberen zijn verslaving naar anderen over te brengen en wilde wel een poging wagen (om eerlijk te zijn had hij zelfs met voorbedachten rade Tai Pan meegenomen. Dirk Jan had het al een paar keer eerder gespeeld en wilde het viertal wel compleet maken. Omdat het eerlijker was om niet de beide spelers met Tai Pan ervaring in een team te doen, speelde Dirk Jan met Else en Peter Hein met Walter.
Het koste Else en Walter een paar potjes om het spelverloop wat onder de knie te krijgen, maar ze waren gelukkig wel bereid om Tai Pan te roepen. Dat ging niet altijd goed, maar het houdt de spanning er wel in. Else vond het soms maar een eng spel, omdat ze nooit zeker wist of een Tai Pan wel zou lukken of niet.
Omdat er regelmatig een Tai Pan mislukte en de kaarten telkens redelijk verdeeld waren, duurde het twaalf rondes voor de grens van 1000 punten bereikt was. Else en Walter wilden het wel graag uitspelen om een goed beeld van het spel te krijgen. Zoals bij de meeste complexere slagenspellen wordt ervaring erg beloond en het was daarom misschien niet helemaal verrassend dat het team van Peter Hein en Walter gestaag uitliep op Dirk Jan en Else. Belangrijker dan ervaring is misschien nog wel het samenspel tussen de beide teamgenoten. Omdat de spelers van beide teams natuurlijk niet op elkaar ingespeeld waren, ging het samenspel nog wel eens mis en lieten beide teams regelmatig punten lopen. Maar dat hoort erbij als je zo’n spel voor het eerst speelt. Het vergt enige oefening om de mogelijkheden te zien en zelfs na enkele honderden potjes leer je nog wel iets bij.
Else vond het af en toe wel stressen, maar vond Tai Pan toch zeker de moeite waard. Walter was zelfs vrij enthousiast en mijmerde hardop dat als hij dit spel eerder had gekend, hij zijn tijd niet met toepen had verdaan.

Uitslag: Peter Hein en Walter 1030, Dirk Jan en Else 570
Waardering: Peter Hein 5, Dirk Jan en Walter 4, Else 3

30 april 2007

Spelers: Mark, René, Niek en Dagmar

Als er één kaartspel is dat vorig jaar een enorme vlucht heeft genomen in populariteit, dan is dat Tai Pan. Aangezien er precies vier spelers waren, was dit een goede gelegenheid om dit verslavende kaartspel uit de kast te halen. Mark en René hadden het spel nog nooit gedaan en daarom werden de teams gemixt zodat telkens een ervaren met een onervaren speler speelde. Mark en René moesten natuurlijk eerst een beetje wennen aan het spel en zoeken naar de juiste moves. De eerste ronde ging het nog gelijk op, beide teams hadden precies vijftig punten. De tweede ronde maakten Dagmar en René echter een grote sprong voorwaarts door een (kleine) tai pan te halen en als eerste en tweede uit te gaan. De goede kaarten zaten redelijk verspreidt waardoor de score maar langzaam op liep. Na twaalf rondes waren de teams nog steeds niet de duizend-punten-grens gepaseerd, maar begonnen de magen wel te rammelen. Daarom werd besloten het tai-pannen af te breken om de (afgehaalde) pizza’s te gaan verorberen. Dagmar en Niek waren al bekend met het spelplezier van tai pan en gaven het spel daarom de maximale waardering, maar gelukkig zagen ook Mark en René het licht en gaven tai-pan de verdiende hoge waardering.

Uitslag
Dagmar en René 825, Niek en Mark 575
Waardering
Dagmar, Niek en René 5, Mark 4.5

29 december 2006

Spelers: Ilja, Dagmar, Niek en Jack

Omdat alle groepen tegelijkertijd klaar waren met hun spellen, was het tijd voor Changez! Gezien de tijd (rond een uur of 11) viel de keus op verschillende kaartspelletjes. Dagmar lobbyde voor een potje Tai Pan. Niek had niet veel argumenten nodig en sloot zich aan. Ilja wilde het ook wel proberen en Jack maakte het viertal compleet. Er werden teams gevormd met telkens een ervaren en onervaren speler. Niek en Jack hadden echter wel als nadeel dat ze meer wijn achter de kiezen hadden dan Ilja en Dagmar, dus de dames hoopten op een overwinning als afsluiting van “Spel onder de kerstboom”.
De eerste ronde wisten de dames beide uit te gaan voor de heren waardoor ze meteen een voorsprong namen van 200 punten. De tweede ronde wisten de heren te winnen, maar helaas met maar een marginaal verschil van 10 punten waardoor hun achterstand natuurlijk niet echt kleiner werd. Ook de derde ronde ging naar de heren, maar omdat Niek was vergeten om Tai Pan te roepen, was de voorsprong van de dames nog steeds royaal. In de vierde ronde twijfelde Ilja nog even of ze een grote Tai Pan zou roepen, maar deed ze het uiteindelijk niet, het werd een kleine Tai Pan. Ze wist deze uiteindelijk royaal binnen te halen door een hele lange straat en een draak (die ze van haar maat had gekregen). Dagmar wist ook nog flink wat punten binnen te slepen waardoor de voorsprong van de dames verder opliep. Er werd besloten om nog één ronde te spelen. Weer riep Ilja (een kleine) Tai Pan, maar helaas wist ze deze niet te halen doordat Niek voor haar uit ging doordat Jack Niek zijn laatste kaart liet spelen door de hond te spelen. Helaas voor de heren hadden zij maar 10 punten verzameld waardoor de dames er slechts 10 punten op achteruit gingen en dus ruim twee keer zoveel punten hadden als de heren. Ilja en Jack waren na één potje overtuigd van de verslavende werking van Tai Pan, al hadden ze wel het idee dat ze nog niet goed samen werkten met hun maat. Maar dat vonden Dagmar en Niek alleen maar meer bewijs van de kracht van Tai Pan, je kan heel veel potjes spelen en nog steeds leren om slimmer te spelen.

Uitslag
Dagmar/Ilja 425, Niek/Jack 175
Waardering
Dagmar en Niek 5, Jack en Ilja 4

14 november 2006

Spelers: Dirk Jan, Anne-Marie, Dagmar en Niek

Peter Hein had nog even snel naar Dagmar gebeld om door te geven dat hij vreselijk in de file stond. Daarom werden er eerst wat kortere spellen opgestart zodat hij en eventuele andere laatkomers daarna nog aan zouden kunnen schuiven.
Dagmar had Tai Pan meegenomen. Niek, Dirk Jan en Anne-Marie wilden ook wel meespelen. Dagmar speelde met Dirk Jan tegen Niek en Anne-Marie. In de eerste ronde gingen Niek en Anne-Marie als nummers één en twee uit en hadden ze ook nog eens Tai Pan geroepen. Dirk Jan had onverklaarbaar veel bommen, maar dit hielp Dagmar en hem weinig, de achterstand liep alleen maar verder op. Pas in de tweede helft wisten Dagmar en Dirk Jan de achterstand in te lopen. Na zes rondes vond iedereen het tijd worden om aan een ander spel te beginnen. Niek en Anne-Marie waren Dagmar en Dirk Jan met 50 punten voor gebleven en hadden dus gewonnen. Voor Dirk Jan en Anne-Marie was dit hun eerste kennismaking met Tai Pan geweest. Dirk Jan zag na één potje de charmes wel in, Anne-Marie moest nog een beetje wennen.

Uitslag: Niek en Anne-Marie 425, Dagmar en Dirk Jan 375
Waardering: Niek en Dagmar 5, Dirk Jan 4½, Anne-Marie 3

23 mei 2006

Spelers: Bas, Willemien, Dagmar en Niek

Omdat Iguazu ook vlot was gespeeld was er nog tijd voor een afsluitend kaartspelletje (alleen René haakte af). Gang of Four en Tai Pan werden (bewust) door de gastheer en dame naar voren geschoven waarbij B&W voor Tai Pan kozen. Bas en Willemien hadden het beiden een keer eerder gespeeld, Niek een paar keer en Dagmar is een zeer ervaren Tai Pan speler. Dat Willemien toch Bas koos om mee te spelen werd in dit geval door Bas niet gewaardeerd omdat hij weet dat ervaring van belang is om dit spel te winnen.
De eerste twee ronden waren dan ook voor Dagmar en Niek, waarbij zij in de tweede ronde samen als 1 en 2 uitgingen hetgeen 200 punten oplevert. De derde en laatste ronde (het werd al laat) was toch voor B&W. De achterstand was echter niet meer in te halen.

Uitslag: 1e Dagmar & Niek, 315 punten, 2e Bas en Willemien 85 punten
Waardering: Dagmar 5, Niek 4½, Bas en Willemien 2½

2 mei 2006

Spelers: Anneke, Ellen, Ernst en Jacqueline

Terwijl de andere vier aanwezigen een nieuw spel dat Dagmar had meegenomen gingen spelen, kozen Anneke, Ellen, Ernst en Jacqueline voor Tai Pan. Ernst was de enige die het spel nog nooit gespeeld had, maar na een korte uitleg kon het spel van start.
Anneke en Ernst vormden samen een paar dat er in eerste instantie niet in slaagde flink te scoren. Ellen en Jacqueline ging het voor de wind, maar zoals zo vaak gebeurt, komt hoogmoed voor de val. Ellen en Jacqueline stonden eerst op winst, maar duikelden flink omlaag na een niet gehaalde grote Tai Pan van Jacqueline.
Ernst kreeg de smaak van Tai Pan roepen te pakken en dat kon zelfs een paar maal gehonoreerd worden. Anneke en Ernst stonden op winst en die lieten ze niet meer lopen waarmee de eindstand voor hen kwam op 625 en voor Ellen en Jacqueline op 475 punten.

Waardering: Ernst, Anneke en Jacqueline 4, Ellen 3½

Tai Pan

Spelers: Bas, Dagmar, Niek en Peter Hein

Van de Tai Pan-kreten van een verdieping lager werden Dagmar, Niek en Peter Hein toch een beetje zenuwachtig. Toen Reef Encounter verrassend snel afgelopen bleek te zijn, probeerden ze Bas dus zover te krijgen voor een potje. Bas liet zich van zijn beste kant zien en stemde toe, al was de kwalificatie dat het op Gasng of Four lijkt voor hem niet bepaald een aanbeveling. Gezien de tafelschikking mocht hij met Dagmar spelen. Het zou hoe dan ook niet helemaal eerlijk zijn, want hij was de enige speler zonder enige Tai Pan-ervaring.
De eerste paar beurten ging het met Bas en Dagmar nog redelijk goed en wist Dagmar ook nog een Tai Pan te halen. Daarna namen Niek en Peter Hein het over en lieten ze Bas en Dagmar ook niet meer terug komen. Bas’ eerste Tai Pan-les was direct een harde. Het zal zijn waardering niet omhoog geholpen hebben, al is het natuurlijk waar de vraag hoed die anders was het geweest. Het moet je spel zijn.

Waardering: Dagmar, Niek en Peter Hein 5, Bas 2½

28 maart 2006

Spelers: Anneke, Jacqueline, Niek en Peter Hein

Anneke en Jacqueline wilden Tai Pan ook graag proberen. Terwijl Niek de rol gastheer van gastheer op zich nam, legde Peter Hein de regels uit. Op de een of andere manier is Tai Pan een lastig spel om uit te leggen, maar gaat het spelen vervolgnes vrij vlot. Anneke en Jacqueline pikten het snel op en kondigden al snel hun eerste Tai Pan aan. Anneke speelde samen met Peter Hein, Jacqueline was de partner van Niek.
Anneke en Peter Hein maakten een mooie start door in de eerste ronde direct als eerste en tweede uit te gaan. Gecombineerd met een Tai Pan van Peter Hein kwamen ze daarmee direct op een voorsprong van 300 punten. Jacqueline en Niek lieten zich niet ontmoedigen en na de derde ronde hadden ze een groot gedeelte van de achterstand ingehaald. Niek begon nu wat meer vertrouwen te krijgen en kondigde na zijn achtste kaart een Grote Tai Pan aan. Een groot risico met een grote beloning. Zijn lef pakte goed uit, want hij ging als eerste uit, waarmee hij en Jacqueline 200 bonuspunten scoorden. Een paar rondes later haalde ook Jacqueline een Grote Tai Pan, de tweede al voor haar team. Het team van Niek en Jacqueline had nu een aardige voorsprong op Anneke en Peter Hein, dus was het tijd voor een Grote Tai Pan. Peter Hein kreeg in zijn volgende eerste acht kaarten de draak, de feniks en drie azen dus dit was het moment.
De laatste ronde gingen beide partijen nek-aan-nek en lagen Anneke en Peter Hein slechts zeventig punten voor. Een Tai Pan, groot of klein, zou nu de winnaar bepalen. Peter Hein gokte hier de laatste ronde weer op en slaagde er ook in om als eerste uit te gaan. Dit compenseerde het gebrek aan punten in de slagen ruimschoots, zodat Anneke en Peter Hein dit spel als winnaars afsloten.
Inmiddels was het na tienen (zo’n spannende pot duurt wel een paar rondjes) en vonden Anneke en Jaqcueline het welletjes. Peter Hein vertrok ook, Niek schoof aan bij de anderen die net een paar rondjes Wizard hadden gespeeld. Twee geweldige kaartspellen voor Niek op een avond, is dat geen mooi cadeau?
Anneke en Jacqueline hadden zich bij hun kennismaking met Tai Pan trouwens prima vermaakt. Niek en Peter Hein zijn het alleen maar meer gaan waarderen.

Uitslag: Anneke en Peter Hein 1120, Jacqueline en Niek 980
Waardering: Niek en Peter Hein 4½, Anneke en Jacqueline 4

10 mei 2005

Spelers: Dagmar, Niek, Peter Hein en Willemien

Dagmar en Niek hadden Lost Valley mee, maar Dagmar zag er eigenlijk wat tegenop om het weer te spelen. Ze vond het daarom prima om Tichu te spelen, dat Peter Hein bij zich had. Tichu is de Duitse versie van Tai Pan, en een in Duitsland idioot populair kaartspel voor twee teams. Je speelt met een normaal pak kaarten (iets andere illustraties en kleuren, dat wel), plus vier speciale kaarten. Bedoeling is om zo snel mogelijk je kaarten kwijt te raken, en tegelijkertijd slagen te halen met kaarten die punten opleveren (vijven, tienen en heren).
Na de uitleg was het voor iedereen nog behoorlijk onduidelijk hoe het spel werkte. De fouten waren dus niet van de lucht. Peter Hein maakte het wel heel bont door bij het weggeven van kaarten een straat op te breken. Niek en Willemien hadden het allemaal wat beter door dan hun tegenstanders Dagmar en Peter Hein. De eerste twee rondes kwamen ze als eerste en tweede uit, zodat ze direct op 400 punten kwamen. Het vooraf afgesproken doel van 500 punten kwam zo snel dichtbij. Dagmar en Peter Hein herstelden zich door in de derde ronde alle punten te scoren. Helaas voor hen gingen de vierde en vijfde ronde een stuk minder, en behaalden Niek en Willemien zonder moeite een verpletterende overwinning.
Iedereen vond het een lastig spel, dat je duidelijk vaker moet spelen om het wat onder de knie te krijgen en echt op waarde te kunnen schatten.

Uitslag: Niek en Willemien 200+200+0+85+65 = 550
Dagmar en Peter Hein: 0+0+100+15+35 = 150

terug naar boven