startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Goa

Sessies:

31 mei 2005
12 oktober 2004
3 augustus 2004

31 mei 2005

Spelers: Anneke, Bas, Helène en Wendy

Peter Hein had Goa uit de kast gehaald, omdat Wendy, die er goede verhalen over had gehoord, dat graag wilde proberen. Bas, die het de vorige keer erg leuk had gevonden, wilde het ook graag spelen. Anneke en Helene hadden nog niets anders te spelen, dus schoven maar aan. Zij hadden het ook al eens gedaan.
In de eerste ronde wist Bas een tegel te bemachtigen die hem iedere ronde vier goud opleverde. Dit hielp hem bij het bieden op de tegels in de volgende rondes, waardoor hij er uiteindelijk het meest wist te bemachtigen. Hij begon echter erg langzaam met zijn vooruitgang, door in de eerste ronde twee maal een mislukte poging te doen de goedkoopste kolonie te bemachtigen.
De startspelertegel was vrijwel steeds in handen van Anneke of Bas, die hem aan elkaar verkochten. Verder was Anneke erg zuinig met haar geld. Aan het eind had ze de minste tegels en veruit het meeste geld over. Helène daarentegen was erg kwistig met haar geld door een aantal dure tegels die ze veilde zelf te kopen en daarbij in feite de dubbele prijs te betalen.
In de laatste ronde maakte Wendy helaas door misverstanden over de regels twee fouten. Omdat ze dacht dat je maar één extra actie per ronde kon gebruiken bood ze weinig op een tegel met twee extra acties die Bas daardoor gemakkelijk kon krijgen. Verder had ze niet in de gaten dat haar expeditiekaart waarmee ze met geld een vooruitgang kon kopen wel gewoon een actie kostte. Hierdoor raakte haar lang overdachte plan geheel in de war.
Die laatste extra actie van Bas was ook zeker niet onbelangrijk, want hij pakte er drie expeditiekaarten mee, waarmee hij zijn expeditiekaart punten van 1+1 naar 6+1+1 bracht. Zonder die punten zou Wendy het spel gewonnen hebben.

Uitslag (vooruitgang + kolonisten + expeditiekaarten + meeste geld +bonustegels):
Bas 28 + 6 + 8 + 0 + 0 = 42
Wendy 25 + 6 + 1 + 0 + 6 = 38
Anneke 21 + 6 + 0 + 3 + 3 = 33
Helene 23 + 6 + 1 + 0 + 0 = 30
Waardering: Bas en Wendy 5, Helene 4, Anneke 3½

12 oktober 2004

Spelers: Anda, Erik en Hieke

Voor Erik, Hieke en Anda was het de eerste keer dat we dit spel spelen. Hieke heeft thuis al een poging gedaan de regels te doorgronden, maar de hulp van Peter Hein bij de uitleg blijkt onontbeerlijk. Na de hele waslijst met regels kijkt iedereen elkaar enigszins verdwaasd aan en besluiten we om gewoon te gaan spelen. Na de eerste ronde heeft niemand een plantage en blijkt dat toch best essentieel te zijn! We leren hiervan en gaan met goede moed verder. Langzamerhand beginnen we alle regels te snappen en krijgen we meer zicht in het spel. Erik blijkt gehaaid in het bieden te zijn, want hij kaapt steeds de kaartjes weg voor Hiekes neus. Maar Hieke slaat terug en bied zoveel dat niemand er meer overheen kan!
Na zo’n drie uur spelen is het einde in zicht en kunnen de punten geteld gaan worden. Anda is laatste geworden, ook omdat het haar niet lukte genoeg plantages te veroveren. Ze eindigde met 23 punten. Hieke wordt net tweede met 40 punten en Erik mag zich winnaar noemen met 46 punten.

Waardering: Hieke 4½, Anda en Erik 4  

3 augustus 2004

Spelers: Bas, Daniëlle, Peter Hein en Willemien

Peter Hein had veel goeds gehoord over Goa, en wilde het eindelijk wel eens spelen. Hij had de regels doorgenomen, maar vreesde de regels nog niet genoeg te doorgronden om het uit te kunnen leggen. Gelukkig had Bas het al eens gespeeld, en nam hij deze schone taak op zich. Terwijl hij zijn geheugen opfriste met het spelregelboekje, legde Peter Hein Manhattan uit aan de rest en legden Daniëlle en Willemien het spel alvast klaar.
De regels van Goa zijn een hele kluif; de andere spelers waren al bijna klaar met Manhattan toe Goa begon. Peter Hein trof het lot om startspeler te zijn. Hij had nog geen enkel idee wat nu slim was, en legde de vlag maar naast veel plantages. Vervolgens was hij te zuinig om er eentje te kopen, en kon dus direct al niet ontwikkelen. De andere spelers deden dit beter, en konden hun eerste acties zinvoller besteden. Tussen de plantages en Peter Hein werd het nooit echt wat, dus richtte hij zich maar op het stichten van kolonies, om toch aan handelswaren te komen, en zijdelings aan extra punten.
Vooral Bas had in het begin al veel plantages, en hij ging als een speer op zijn ontwikkelingsbord. Daniëlle en Willemien hadden er ook een aantal, maar hadden net als Peter Hein wel last van het feit dat ze het voor het eerst speelden. Alledrie de spelers besteedden de eerste fase van het spel vooral om het systeem wat af te tasten. In de tweede fase begon iedereen het wat meer door te krijgen, maar omdat de keuze tussen de verschillende acties er alleen maar moeilijker op werd, ging het spel niet bepaald sneller. Bas wist precies waar hij heen wilde, en scoorde de ene na de andere extra actiekaart en expeditiekaart in zijn ontwikkelingsproces. Uiteindelijk had hij al zijn blokjes minstens op niveau 4 staan, wat hem al zo’n veertig punten opleverde. De strijd om de tweede plaats was een stuk spannender. Peter Hein scoorde veel extra punten dankzij bonusfiches en zijn vier kolonies, Willemien had extra plantages en expeditiekaarten, Daniëlle het meeste geld, een bonusfiche en veel kolonies. De expeditiekaarten van Willemien leverden haar maar liefst negen punten op, waardoor zij uiteindelijk tweede werd.
Het spel had inclusief uitleg zo’n drie uur geduurd, een extreem lange speelduur. Met meer ervaring zal het waarschijnlijk wat sneller gaan. Ondanks het moeizame begin vond iedereen het een leuk spel. Bas was in een goede bui en gaf het spel de maximale waardering. Willemien was niet verbaasd, want Goa is volgens haar een echt ‘Basspel’.

Uitslag: Bas 48, Willemien 42, Peter Hein 37, Daniëlle 33
Waardering: Bas 5, Daniëlle, Peter Hein en Willemien 4

terug naar boven