startpagina terug naar Spel aan de Maas
Klik op de volgende regel op de eerste letter van het spel waar je naar zoekt.
1-9
Spelverslag van Fische, Fluppen Frikadellen

Sessies:

12 april 2005
15 juni 2004

12 april 2005

Spelers: Bas, Wendy, Dirk Jan, Anneke, Jacqueline, Peter Hein, Dagmar en Niek

Dagmar en Niek hadden recent twee extra dozen van Fische Fluppen en Frikadellen gekocht omdat ze het spel graag een keer op meerdere borden wilden spelen, maar ze helaas niemand kenden die ook een exemplaar in de kast had staan. Van te voren was er ijverig geworven en er waren negen aanmeldingen, genoeg dus voor drie borden. Helaas had Judith halverwege een lekke band gekregen en was onverrichter zake weer naar huis gegaan. Met acht spelers waren drie borden net te veel, daarom werd er met twee borden gespeeld.
Het doel van FFF is om als eerste drie fetisjen te verzamelen. Je kunt deze fetisjen krijgen door het inleveren van bepaalde combinaties van andere goederen (fische, fluppen, frikadellen, fenchel of fusel of te wel in mooi Nederlands vis, sigaretten, gehaktstaven, venkel en brandstof). Deze goederen op hun beurt zijn weer te verkrijgen door ze te kopen, verkopen (anders ben je zo door je geld heen) en ruilen bij de verschillende winkeltjes. Op alle speelborden liggen andere winkels. Als op meerdere borden gespeeld wordt, moet je voor iedere nieuwe fetisj verhuizen naar het andere speelbord. Je sluit daar aan voor degene die op dat moment aan de beurt is, zodat je een volle ronde moet wachten voor je weer aan de beurt bent. Doordat er op twee borden gespeeld wordt, moet er wel doorgespeeld worden want anders kan het gebeuren dat op het ander bord mensen meer speelbeurten hebben in dezelfde tijd. En zelfs als je dan minder slim speelt, heb je toch een behoorlijk voordeel.
Op het bord op de tafel in de eethoek begonnen Jacqueline, Peter Hein, Niek en Wendy. Op dit bord moesten de spelers het vooral van ruilen hebben. Er waren namelijk maar weinig winkels waar goederen verkocht werden en bovendien waren de prijzen hoog. Op tafel in de zithoek begonnen Bas, Dirk Jan, Dagmar en Anneke. Op dit bord was juist veel te koop en werd er minder geruild. De prijzen fluctueerden nogal dus goedkoop kopen en duur verkopen was ook goed mogelijk zodat je weer geld op voorraad had voor nieuwe aankopen. Anneke was de enige aan deze tafel die het spel nog nooit gespeeld had, de anderen gingen daardoor vlot van start. Bas stookte het tempo nog eens goed op door een paar keer naar de andere tafel te kijken of daar ook door gespeeld werd. 
Dirk Jan had na twee beurten al de eerste fetisj aan de haak geslagen en ging naar de andere tafel. Hij had alleen geen goederen meegenomen en ook niet zo veel geld meer, dus het duurde even voor hij zijn tweede fetisj kon scoren. Dagmar had een aantal ronden achter elkaar flink last van Bas, die net de winkels waar zijn naar toe ging voor haar neus leeg kocht. 
Ondertussen waren Jacqueline en vervolgens ook Peter Hein van de eethoek naar de zithoek verkast. Het begon dus flink dringen te worden. Bas scoorde dan ook snel zijn eerste fetisj en zocht rustiger oorden op. Vlak daarna kwam Wendy ook naar de zithoek. Dagmar wist eindelijk haar fetisj te scoren en ging naar de (behoorlijk lege) eethoek, vlak daarna gevolgd door Anneke. Al snel kwamen Jacqueline en Wendy weer in de eethoek zitten op jacht naar hun derde fiche.Wendy wist dit als eerste te realiseren en was dus de winnaar van de avond. Bas en Dirk Jan gingen juist weer terug naar de zithoek. Bas wist hier in record tempo zijn derde fetisj te scoren en werd daardoor tweede. Peter Hein schoof ondertussen hoopvol aan in de eethoek omdat hij de goederen al had om de fetisj op te halen. Helaas was Jacqueline hem net voor en werd zij derde. Aangezien er alleen voor de eerste drie plaatsen gespeeld werd, werd de rest daardoor dus gedeeld vierde. 
Iedereen had zich prima vermaakt en toen de winnaars bekend waren, brak er ook meteen een echte nabespreking uit. De conclusie was een beetje dat degenen die op het ruilbord waren gestart het iets makkelijker hadden gehad omdat die op het tweede bord wisten dat ze daar flink moesten inslaan. Degenen die juist in het koopparadijs gestart waren, moesten op het tweede bord helemaal opnieuw beginnen met het opbouwen van een voorraad van de juiste goederen. Ook de tijdsdruk die ontstaat door het simultaan spelen op twee borden werd positief gewaardeerd. Met zo veel hoge waarderingen zal FFF vast wel een plaatsje in de ranglijsten van Spel aan de Maas gaan veroveren.

Uitslag: Wendy (21:25), Bas (21:33), Jacqueline (21:35), Peter Hein, Dagmar, Anneke, Dirk Jan, Niek
Waardering: Bas, Dagmar en Niek 4½, Wendy, Jacqueline, Peter Hein en Anneke 4, Dirk Jan 3½

15 juni 2004 

Spelers: Bas, Dagmar, Dirk Jan, Judith en Willemien

Dagmar had de spelregels niet meer helemaal paraat en legde dus met de regels in de hand het spel uit. Bas was zo vriendelijk om de regels tussen de bedrijven door nog een keer helemaal door te lezen om zo voor nog wat extra regels te zorgen. Het variabele speelbord lag er dit spel erg ongunstig bij. De prijzen waren sky-high en wilden maar heel af en toe wat zakken. Daarom kwam dit sjagger-spel wat langzaam op gang. In het begin van het spel ging iedereen nog wel redelijk gelijk op, maar in de slotfase wisten Bas en Willemien een voorsprong te nemen. Willemien was als eerste uit. Bas had ook uit gekund in zijn volgende beurt en werd daarom fictief tweede. De waardering was niet unaniem. Iedereen vond het lastig om al echt iets te zeggen, omdat FFF typisch een spel is dat je waar je meerdere potjes voor nodig hebt om het goed te begrijpen. Verder werd er opgemerkt dat je wel heel afhankelijk bent van de acties van anderen. Doordat er (door de acties van anderen) heel veel dingen kunnen gebeuren is het lastig om een tactiek te verzinnen.

Uitslag: Willemien 3 fetisjen, Bas bijna 3 fetisjen, Dagmar, Dirk-Jan en Judith 2 fetisjen
Waardering: Willemien, Bas en Dagmar 4, Dirk Jan 3, Judith 2½

terug naar boven