Rune Stones

Geplaatst door

2-4 spelers
30-45 minuten
Auteur: Rüdiger Dorn
Uitgever: Queen Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 3]

Het spel…

Sommige spelconcepten zijn zo populair en veelzijdig dat ook toonaangevende spelauteurs met een duidelijk eigen stijl zich laten verleiden om ze te gebruiken. Dat geldt zeker voor deckbouwen, geïntroduceerd door Dominion. We zagen Reiner Knizia het al toepassen in El Dorado, inmiddels heeft ook Rüdiger Dorn met Rune Stones zijn eerste deckbuilder.

Hoewel Rune Stones een groot en weelderig vormgegeven bord heeft, is het voor de volle honderd procent een kaartspel. Het bord dient alleen maar om het andere spelmateriaal een eigen plekje te geven. Iedere speler begint met een achttal kaarten, genummerd van 101 tot 108. De kaarten hebben twee functies: je kunt er nieuwe kaarten mee kopen, of je kunt ze uitspelen voor hun beloning.

Kaarten die je wilt kopen liggen in een open rij en hebben allemaal lagere nummers dan de startkaarten. Als je de beloning van een kaart wilt incasseren, dan speel je altijd twee kaarten. Van beide krijg je de afgebeelde beloning, waarna je de hoogst genummerde kaart uit het spel verwijdert. De andere gaat naar je aflegstapel en komt zo later weer terug. De beloning bestaat meestal uit kristallen in verschillende kleuren, maar soms krijg je ook punten of gratis kaarten.








Met de kristallen kun je artefacten kopen, die je vervolgens als set in mag leveren voor de felbegeerde runestenen. Hoe groter de set artefacten is die je inlevert, des te meer punten je scoort. De runestenen leveren een permanent voordeel op. Je kunt er bijvoorbeeld meer kaarten mee kopen, meer kaarten tegelijk spelen of bonuspunten scoren.

Zodra een speler 65 punten heeft gehaald wordt de lopende ronde uitgespeeld en wint de speler met de hoogste score.

…en de waardering

Rune Stones is een relatief eenvoudige deckbouwer die vooral geschikt is voor gelegenheidsspelers. Hier zul je geen ingewikkelde interacties tussen kaarten zien en ook van interessante combinaties is geen sprake. Het deckbouwen is meer een ingrediënt in het klassieke recept van grondstoffen verzamelen en die omzetten in punten. De verschillende runestenen zorgen voor een aardige variatie in het spelverloop. Ook de timing van het kopen van de runestenen is listig: langer wachten levert flink meer punten op, maar kan ook betekenen dat je tegenstander het laatste exemplaar inpikt. Bovendien profiteer je dan minder lang van het voordeel van de steen.

De kritische veelspeler die op zoek is naar uitdagend kaartspel kan dit gerust links laten liggen. Voor anderen is Rune Stones een soepele en elegante deckbouwer met vertrouwde elementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *