Rondo

Geplaatst door

2-4 spelers, vanaf 8 jaar
30 minuten
Auteur: Reiner Knizia
Uitgever: Schmidt Spiele (2012)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 3]

Het spel…

In een hobby waar de trend naar groter, complexer, langer en uitbundiger neigt kan het soms verfrissend zijn om eens een kort, sober en elegant spel te spelen. En wie anders dan Reiner Knizia kan dat soort spellen ontwerpen?

Rondo verscheen in 2012 en is dus alweer een paar jaar oud, maar het ontwerp is tijdloos. Hier geen fratsen met vergezochte thema’s en overdadige vormgeving. Nee, gewoon fraaie fiches plaatsen op een overzichtelijk bord.

Het bord is dubbelzijdig en op beide kanten staat een wiel met spaken afgebeeld, onderverdeeld in vakjes met cijfers in vijf kleuren. In je beurt mag je extra fiches uit de zak trekken of ze op het bord plaatsen. Je begint daarmee vanuit de as van het wiel, waarna iedereen fiches aan mag leggen aan reeds geplaatste. Komt de kleur van een fiche overeen met de kleur van een vakje, dan mag je er meerdere van die kleur leggen en scoor je voor ieder fiche de waarde van het vakje. Heb je de kleur niet, dan leg je een fiche dicht op een vakje, maar scoor je geen punten. Dit is aantrekkelijk als je zo een vakje kunt bereiken waar je flink mee kunt scoren, of als je de andere spelers wilt verhinderen dat te doen.

Op het wiel staan verschillende vakjes met een grijze achtergrond. Als deze allemaal bezet zijn wordt de ronde uitgespeeld en eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint.

… en de waardering

Op het eerste gezicht doet Rondo erg denken aan het succesvolle Genius van dezelfde auteur: gekleurde fiches plaatsen, punten scoren en klaar. De verwantschap is duidelijk, maar Rondo is een stuk eenvoudiger en vriendelijker dan de grote broer. Je kunt je tegenstanders wel in de weg zitten, maar ze genadeloos blokkeren is er niet bij. Elkaar dwarsbomen is een stuk opportunistischer: liever slechts één fiche op die 5 leggen en minder goed scoren dan de ander de kans geven er wel drie op te plaatsen voor vijftien punten.

Waar Genius ook geschikt is voor de competitief ingestelde veelspeler is, is Rondo meer het vriendelijke alternatief voor alle leeftijden. De esthetisch aantrekkelijke vormgeving en de lekker in de hand liggende kunststof fiches dragen daar zeker aan bij. 

Eén reactie

  1. *3
    Rondo is een heerlijk snel spel dat iedereen zo kan meespelen. Dat is ook de grootste kracht. Op den duur mis je wat uitdaging om het echt vaak te spelen, maar voor zo nu en dan en zeker ook met kinderen is het prima.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *