Nunatak, de IJstempel

Geplaatst door

1-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Kane Klenko
Uitgever: 999 games (2024)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Je weet maar nooit wat er onder de enorme ijslagen in Antartica verborgen ligt. Wie weet liggen er wel resten van een lang vergeten beschaving die tevoorschijn komen als het ijs ooit helemaal wegsmelt. In het spel Nunatak gaan de spelers terug in de tijd en kruipen ze in de huid van die vergeten beschaving. Jullie moeten aan de bak om een mooie tempel te maken.

Nunatak is op twee manieren een heel gelaagd spel. Als eerste natuurlijk fysiek. Je gaat in dit spel met elkaar een tempel van vier verdiepingen bouwen. Iedere speler heeft zijn eigen kleur bouwblokken om daar aan mee te helpen. En de tweede gelaagdheid zit in de manier waarop je punten verdiend. Dit doe je namelijk zowel tijdens het bouwen, maar je kan ook een flinke bups punten aan het eind van het spel binnen harken.

De spelers zijn om de beurt aan zet om een bouwblok aan de tempel toe te voegen. Op het bouwterrein staan symbolen op de vakken waar gebouwd mag gaan worden. Deze symbolen staan ook op de zogenaamde bouwkaarten waarvan er altijd vier open liggen. Als je aan de beurt bent, dan kies je één van de bouwkaarten. Je bouwt vervolgens op een plekje met hetzelfde symbool een bouwblok. En daarna leg je de bouwkaart voor je neer in je persoonlijke voorraad. Aan  het eind van het spel worden deze kaarten gewaardeerd.

Bij het bouwen van een bouwblok kan je op twee manieren punten krijgen. De eerste manier is als je een bouwblok zo plaatst dat er een groepje van vier bouwblokken is ontstaan waarop de volgende verdieping van de tempel geplaatst kan worden. Als dit gebeurt dan kijk je van deze vier tegels wie er de meeste en op één na meeste van heeft en deze spelers scoren punten. De speler die het vierde blok plaatste, wint daarbij de tiebreaker in geval van gelijke stand. Daarna leg je de nieuwe bouwlaag op deze tegels. En de tweede manier om punten te scoren ontstaat als je op een hoger niveau gaat bouwen. Dan kijk je of er bouwstenen in jouw kleur onder de tegel staan waar je op bouwt. Als dit zo is dan krijg je net zo veel punten als er bouwstenen van jou staan.

Als de tempel af is, dan scoor je nog punten voor de bouwkaarten die je verzameld hebt. Er zijn zes verschillende soorten bouwkaarten en ze scoren allemaal op een andere manier. Bij de arbeiders wil je bijvoorbeeld de meeste arbeiderskaarten hebben omdat je dan heel veel punten scoort terwijl de andere spelers een vast (laag) aantal punten per kaart krijgen. En bij de lastdieren vermenigvuldig je het aantal lastdiersymbolen op deze kaarten met het aantal kaarten dat je  hebt. Nadat je alle kleuren hebt gewaardeerd, kijk je ook nog hoeveel complete setjes van alle soorten kaarten je hebt en scoor je daar ook nog punten voor. En wie dan de meeste punten heeft, wint het spel.

…en de waardering

Nunatak wordt in de markt gezet als familiespel. Daar ben ik het niet mee eens. Er zijn zo veel manieren om punten te scoren die ook nog met elkaar verbonden zijn, dat dat voor iemand die af en toe eens een spelletje doet echt te veel van het goede is. Tijdens het bouwen moet je proberen je bouwstenen handig te positioneren zodat ze zo veel mogelijk punten opleveren, maar daarbij moet je ook al rekening houden met welke bouwkaarten je verzamelt en hoe die aan het eind van het spel gewaardeerd worden.

Maar voor wat ervarener spelers is Nunatak een prima spel. Doordat je afhankelijk bent van de bouwkaarten die er in een ronde liggen, kan je niet vooruit plannen en moet je dus een beetje opportunistisch spelen. Dat houdt de vaart er lekker in. Als je aan de beurt bent, kies je een bouwkaart en bouwplaats, bouw je je steen, scoor je punten en door naar de volgende speler. Doordat je samen aan de tempel bouwt, is er ook behoorlijk wat interactie in dit spel.

En al spelend ontstaat er een mooie driedimensionale tempel die verrassend stevig staat. Het is knap bedacht hoe de plastic bouwblokken en kartonnen tegels een stevig bouwwerk opleveren dat tegen een stootje (tegen de tafel) kan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *