Keer op Keer

Geplaatst door

2-6 spelers
20-30 minuten
Auteur: Inka en Markus Brand
Uitgever: 999 Games (2015)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 5 Gemiddelde: 3.8]

Het spel…

Ik ben dol op spellensnacks met dobbelstenen, zoals Qwinto, Qwixx en High Score. Voor dit soort spellen maak ik graag een plekje in mijn spellenkast vrij. Toen mijn oog op Spiel dan ook op posters van Keer op Keer viel was mijn interesse gewekt. Helaas lukte het toen niet om het spel te spelen en moest ik dus wachten tot het spel in de spellenwinkels in Nederland op dook. Gelukkig hoefde ik daar niet lang op te wachten!

Keer op Keer is een dobbelspelletje waarin spelers proberen punten bij elkaar te smokkelen door op een papiertje vakjes weg te strepen. Omstebeurt gooien de spelers met zes dobbelstenen. Op 3 van deze dobbelstenen staan gekleurde kruisjes en op 3 staan getallen (1 tot en met 5). Op beide dobbelstenen staat ook nog een joker-symbool.

De actieve speler kiest vervolgens één dobbelsteen met een kleur en één dobbelsteen met een getal en kruist vervolgens op zijn briefje de gekozen combinatie aan. Als je bijvoorbeeld een blauwe dobbelsteen combineert met een 4 dan moet je exact 4 blauwe vakjes aankruisen. Deze vakjes moeten echter wel grenzen aan eerder aangekruiste vakjes of beginnen in de startkolom. En bovendien moeten de vakjes in één groepje staan en aan elkaar grenzen. Het is wel toegestaan om niet alle vakjes in een groepje in één keer aan te kruisen (maar bijvoorbeeld eerst 3 van de 5 aan te kruisen en later nog eens 2).

De andere spelers mogen vervolgens met de vier dobbelstenen die niet gekozen zijn door de startspeler ook een combinatie maken (ieder voor zich) en deze op hun briefje aankruisen. Tijdens het spel mag je maximaal 8 keer een joker gebruiken. Onderaan je briefje houd je bij hoeveel jokers je al gebruikt hebt. Iedere keer dat je namelijk een joker kiest, streep je één vakje aan in deze rij. Ongebruikte jokers leveren aan het eind van het spel één punt per stuk op dus het loont om er een beetje zuinig op te zijn.

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te scoren. Dit doe je door kolommen vol te maken. Als een speler als eerste alle vakjes in een kolom vol heeft dan moet hij dit zeggen en mag hij het bovenste puntenaantal omcirkelen. De andere spelers moeten dit getal juist doorkrassen. Als zij op een later moment dezelfde kolom vol maken, dan krijgen zij slechts het lagere punten-aantal dat in de onderste puntenrij staat aangegeven. Verder zijn er punten te verdienen door alle vakjes van een kleur aan te kruisen (5 punten voor wie dat als eerste lukt en 3 punten voor de andere spelers die dit ook lukt).

Het spel is afgelopen als één speler van twee kleuren alle vakjes heeft aangekruist. Van de punten die iedereen verzameld heeft (kleuren, kolommen, ongebruikte jokers) worden dan nog strafpunten afgetrokken voor alle vakjes waarop een ster staat die je niet hebt aangekruist. De speler met de meeste punten wint.

…en de waardering

Keer op Keer is de perfecte naam voor dit spel. Als je dit spel op tafel zet blijft het niet bij één potje. Zo heeft het spel in minder dan een maand bij mij al 9 keer op tafel gestaan. Het is een heerlijk tussendoortje dat lekker vlot weg speelt. Het komt maar weinig voor dat je met de gegooide dobbelstenen niets meer kan afkruisen en daardoor is het een spel waarin je bijna altijd wel wat leuks kan doen in je beurt. Bovendien mag je elke beurt wat doen en is iedereen dus constant betrokken bij wat er op tafel gebeurt, ongeacht of je aan de beurt bent of niet. Verder loont het zeker om na te denken over je keuzes. Als je maar lukraak wat wegstreept, dan kom je er niet. Je moet echt proberen kolommen of kleuren zo snel mogelijk vol te maken en daarbij inschatten op welk moment je een kostbare joker in zet. En vergeet daarbij niet ook nog de sterren zo snel mogelijk weg te strepen om te voorkomen dat je aan het eind van het rit nog veel punten moet aftrekken. Kortom een verslavend leuk dobbelspelletje dat bovendien ook echt leuk is met zijn tweeën.

5 reacties

  1. Hai Tes,
    Wij spelen het inderdaad zo dat de twee groene niet in 1x aangekruist mogen worden precies om de reden die jij zegt:).
    Hebben jullie toevallig al ergens extra scoreblokken kunnen kopen?

  2. Een nadeel vinden wij dat de kleuren rood/roze en oranje op het scoreblok lastig te onderscheiden zijn.

    Daarnaast een spelregel vraag, die leverde hier discussie op! 🙂 In het laatste plaatje van de recensie staan in kolom D nog twee groene vakjes open. Volgens mij mag je deze twee niet in 1 beurt afstrepen omdat ze niet aansluitend zijn. Klopt dit?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *