terug naar het overzicht met aanbevolen spellen
Tip van de maand

Het hele jaar door verschijnen er nieuwe spellen. Sommige zijn goed, sommige zijn slecht en het gros is aardig. Om wat orde te scheppen geven wij hier iedere maand een tip: een spel dat de moeite van het spelen zeker waard is.

Kijk ook eens naar de tips uit voorgaande jaren
-2011 -2010 -2009 -2008 -2007 -2006 -2005 -2004 -2003 -2002 -2001
Tips van 2008

December 2008: Pandemic
Dit najaar zijn flink wat coöperatieve spellen verschenen en Pandemic is absoluut een topper in dit genre. De wereldbevolking wordt bedreigd door vier verschrikkelijke virussen en het is aan jou en je medespelers om de mensheid te redden door tijdig vier vaccins te ontwikkelen. Durf jij de uitdaging aan te gaan?

November 2008: Stenen Tijdperk
Een steengoed werkverschaffingsspel waarbij je in de huid kruipt van een stamhoofd die iedere ochtend weer moet beslissen welke stamleden hij welke taak geeft. Het Stenen Tijdperk is toegankelijker dan andere werkverschaffingsspelen en bovendien ook goed speelbaar met twee personen.

Oktober 2008: Caylus Magna Carta
Caylus heeft een klein broertje gekregen. En zoals dat wel vaker gaat lijken de broers op elkaar, maaar zijn er ook verschillen. Caylus Magna Carta is een kaartspel dat de essentie van het bordspel heeft behouden, maar tegelijkertijd toegankelijker is.

September 2008: Die Kutschfahrt zur Teufelsburg
Kaartenrollenspellen zoals Weerwolven van Wakkerdam en Bang zijn erg populair, maar zijn altijd wat uit balans en kennen de eliminatie van spelers. Zo niet bij Kutschfahrt. Je begint met nul kennis over wie en wat, maar die kennis groeit tijdens het spel, net als de spanning. De ontknoping is altijd weer een climax. En wat een vormgeving!

Augustus 2008: Chinatown
Geen enkel onderhandelingsspel is zo levendig en chaotisch als Chinatown. Dit oudje van Alea is dit jaar (in geheel gerestylde versie) in Nederland uitgebracht door QWG. Chinatown combineert een relatief korte speelduur met enorm veel spelerinteractie en spanning.

Juli 2008: Agricola
Een ervaringsspel in een Caylus-jasje. In dit spel wedijveren de spelers wie de mooiste boerderij opbouwt. Tussen de bedrijven door is het hard werken, want er moet wel gegeten worden!

Juni 2008: Keltis
Een geslaagde bewerking van Lost Cities voor meer spelers. Timing en kaartmanagement zijn belangrijk in dit vlotte, toegankelijke en intense bordspel.

Mei 2008: Highscore
Highscore is het perfecte vakantiespelletje. Het is een heerlijk luchtig, maar oh zo spannend spel waarin dobbelstenen de dienst uit maken en bovendien heel compact. Wie haalt het maximaal mogelijke uit de voor iedereen geldende worpen.

April 2008: Thebes
Zelden was het thema zo goed verwerkt in een familiespel. Als archeoloog ga je op onderzoek uit in bibliotheken in heel Europa, om gewapend met die kennis artefacten uit de Oudheid op te graven. Wie steekt Indiana Jones naar de kroon?

Maart 2008: El Capitán
El Capitán is een nieuwe uitgave van het inmiddels ruim tien jaar oude Tycoon. Tycoon was goed, El Capitán is fantastisch. De regels zijn relatief simpel, maar toch staat het spel bol van de spelerinteractie en lastige keuzes. Doel is om een rijk te worden in het jaar 1500 met het bouwen van pakhuizen en vestingen in exotische havenplaatsen.

Februari 2008: Amyitis
Op het eerste gezicht is Amyitis een onsamenhangend spel, met spelmechanismen uit tal van andere spellen en een bijzonder slecht thema. Maar dat is slechts schijn: het is een erg gelaagd spel, dat subtiel in elkaar steekt. Vele wegen kunnen naar de overwinning leiden, maar welke verschilt per spel.

Januari 2008: Race for the Galaxy
Race for the Galaxy doet sterk denken aan het Puerto Rico kaartspel. Het grootste verschil ten opzichte van dit spel is de ongekende hoeveelheid verschillende kaarten waardoor het spel uitblinkt in variatie en dus herspeelbaarheid. Geen potje zal hetzelfde zijn.

terug naar boven