terug naar het overzicht met aanbevolen spellen
Tip van de maand

Het hele jaar door verschijnen er nieuwe spellen. Sommige zijn goed, sommige zijn slecht en het gros is aardig. Om wat orde te scheppen geven wij hier iedere maand een tip: een spel dat de moeite van het spelen zeker waard is.

Kijk ook eens naar de tips uit voorgaande jaren
-2011 -2010 -2009 -2008 -2007 -2006 -2005 -2004 -2003 -2002 -2001
Tips van 2007

December 2007: Im Jahr des Drachen
Im Jahr des Drachen is wederom een Aleaspel dat de verwachting helemaal waar maakt. Het is een echt spel voor de liefhebber van pittige keuzes. Ieder spel is anders doordat de volgorde van de rampen variëert.

November 2007: Yspahan
Dobbelstenen worden in veel spellen gebruikt, maar nergens zo origineel als in Yspahan. Negen dobbelstenen bepalen welke acties voorhanden zijn en hoe doeltreffend de acties zijn. Maar wat er ook overblijft, er is altijd wel iets leuks te doen in dit vlotte spel. De beurten vorlgen elkaar razendsnel op, maar toch is er genoeg om te kiezen. Yspahan is een uitstekend bordspel dat het zowel bij gelegenheidsspelers als liefhebbers goed zal doen.

Oktober 2007: Ticket to Ride Zwitserland
Weinig spellen zijn populair bij zowel gelegenheidsspelers als spellenliefhebbers, maar Ticket to Ride is voor deze categorie misschien wel het schoolvoorbeeld dat het toch kan. Als dit spel al een nadeel had, is het dat het iets minder leuk is met weinig spelers. Maar dankzij de uitbreiding Ticket to Ride Zwitserland (let op: alleen speelbaar in combinatie met één van de andere Ticket to Ride spellen) is daar een einde aan gekomen. De kaart van Zwitersland is speciaal ontworpen voor twee of drie spelers. Iedere liefhebber van Ticket to Ride die regelmatig het spel met twee of drie spelers doet, zou dit spel aan zijn spellencollectie moeten toevoegen voor nog meer speelplezier.

Juli 2007: Notre Dame
Eindelijk weer eens een Alea die wel aan de hooggespannen verwachtingen voldoet. Notre Dame is een spannend spel met aangenaam korte speelduur. Het spel is iedere keer anders en zal daarom niet snel gaan vervelen.

Juni 2007: De Vorsten van Florence
De eerste uitgave van het spel is alweer zo'n zeven jaar oud, maar met het verschijnen van de nieuwe Nederlandstalige (en bijgewerkte) versie is er alle reden om dit absolute topspel tot tip van de maand te bombarderen. Een en al speelgenot; wie het nog niet kent moet dat toch zeker eens inhalen!

Mei 2007: Elasund
Of het concept nu is uitgemolken of niet, Klaus Teuber is nog steeds in staads fraaie bordspellen onder het Catanlabel af te leveren. Elasund is een spannend en gemeen spel, dat bruist van de interactie. Hier geen soft geruil, maar plat bulldozeren van andermans gebouwen.

Maart 2007: Can't Stop
Een verslavend dobbelspel met een wel heel toepasselijke titel. Hoeveel spanning kun je creëren met vier dobbelstenen? Deze onvervalste dobbelklassier is nu weer overal in Nederland te koop. Kun jij de verleidng weerstaan om nog één keertje te gooien?

Februari 2007: BattleLore
Richard Borg heeft als vierde spel in zijn Command & Colors reeks een toegankelijke wargame met fantasy-sausje afgeleverd. BattleLore heeft de prettige speelduur van een uur en is een spannend tweepersoonsspel met trekjes van Risk, stratego en Magic. De plannen voor uitbreidingen voor dit spel zijn groots, dus verzamelaaars: bezint eer gij begint!

Januari 2007: Taluva
Een interessant bouwspel dat ondanks de korte speelduur veel tactische mogelijkheden biedt. Doordat het spelbord iedere keer helemaal opnieuw wordt opgebouwd, is elk potje anders dan de vorige en zal dit spel dus niet snel gaan vervelen.

terug naar boven