terug naar het overzicht met aanbevolen spellen
Tip van de maand

Het hele jaar door verschijnen er nieuwe spellen. Sommige zijn goed, sommige zijn slecht en het gros is aardig. Om wat orde te scheppen geven wij hier iedere maand een tip: een spel dat de moeite van het spelen zeker waard is.

Kijk ook eens naar de tips uit voorgaande jaren
-2011 -2010 -2009 -2008 -2007 -2006 -2005 -2004 -2003 -2002 -2001
Tips van 2005

November 2005: Skyline of the World
Na De Ontembare Stad levert The Game Master weer een vlot en toegankelijk familiespel af. Deze keer zal het ook de verwende veelspeler bekoren, want Skyline is een elegant spel met de nodige diepgang. Timing, resource management en een kien oog voor de tegenstander spelen allemaal een belangrijke rol in deze topper van vaderlandse bodem.

Oktober 2005: Spokentrap
Dit alleraardigste kinderspel heeft vorig jaar de prijs van het beste kinderspel in Duitsland gewonnen. Geheel terecht, want dit is een schitterend spelletje voor de hele familie, grootouders incluis. Een dobbelrace met leuke memory-elementen en een prettige plaagfactor, geschikt voor kinderen van 4 tot 100.

September 2005: Heersers der Woestijn
Heersers der Woestijn is misschien wel het ultieme Reiner Knizia-spel: toegankelijk, korte speelduur, veel scoringsmogelijkheden en oneindige strategisch en tactische mogelijkheden. Een spel dat ook na tientallen keren spelen nog altijd niet verveelt. Bovendien zeer goed speelbaar van twee tot vijf spelers, en met Heersers der Woestijn heb je een prachtig spel voor iedere gelegenheid en voor vrijwel ieder publiek.

Augustus 2005: Louis XIV
Nog meer pittige kost voor een nog vriendelijker prijs krijg je met Louis XIV. Dit is weer een prachtig spel van Rüdiger Dorn, waarbij de spelers strijden om de gunsten van verschillende edelen uit het hof van de allerchristelijke koning. Lastige keuzes gecombineerd met beperkte bronnen, daar houden spellengekken wel van.

Juli 2005: Kaiser
Pittige kost voor een vriendelijke prijs, dat krijg je met Kaiser. Hierin probeer je zoveel mogelijk invloed in het middeleeuwse Duitsland te krijgen door je tot keizer te laten kronen, zoons te krijgen en je dochters uit te huwelijken. Liefhebbers van stevige spellen laten Kaiser deze zomer niet liggen!

Juni 2005: Goldbräu
Goldbräu is een levendig spel, waarbij je altijd betrokken bent. Met je medespelers bepaal je de inkomsten van zes biergartens en vier brouwerijen ergens in Beieren. Vervogens probeer je natuurlijk daarvan het grootste gedeelte te bemachtigen. Het speelt lekker vlot, er is veel interactie en de keuzes zijn interessant. Met gratis onderzetters!

Mei 2005: De Bezeten Fles
Van dit subtiele kaartspel is nu ook een Nederlandstalige editie verkrijgbaar. Het slagenspel dat anders is dan alle anderen, zelf met bijpassend thema! Een must voor iedereen die graag slagenspellen speelt, en ook voor anderen de moeite van het proberen waard.

Maart 2005: Jambo
Eindelijk weer eens een wat steviger in de Kosmos spellenreeks voor twee. Jambo is een listig handelsspel, waar je slim moet inkopen en verkopen, en overal winst uit moet zien te slaan. Dankzij het grote aantal verschillende kaarten zijn de mogelijkheden tot combineren eindeloos, zodat ieder potje weer anders is.

Februari 2005: Colossal Arena
Colossal Arena is een ouder wedspel in een nieuw jasje, dat nu voor het eerst in het Nederlands te koop is. Een prachtig spel waarbij je je weddenschappen goed moet timen, je eigen weddenschappen verdedigen en die van de tegenstanders aanvallen. De speciale eigenschappen van de wezens en het grote aantal verschillende wezens geven dit toch al spannende spel een extra dimensie en veel variatie.

Januari 2005: Genius
Hoe eenvoudig kunnen spellen zijn? Reiner Knizia laat weer eens zien hoe je met eenvoudige regels een fascinerend spel kunt creëren. Voor een abstract spel is Genius redelijk licht en simpel, maar zeker niet simplistisch. Ook mensen die normaal niet zo van abstracte spellen houden zullen hier veel plezier aan beleven. En je kunt het nog met meer mensen spelen ook! 

terug naar boven