terug naar het overzicht met aanbevolen spellen
Tip van de maand

Het hele jaar door verschijnen er nieuwe spellen. Sommige zijn goed, sommige zijn slecht en het gros is aardig. Om wat orde te scheppen geven wij hier iedere maand een tip: een spel dat de moeite van het spelen zeker waard is.

Kijk ook eens naar de tips uit voorgaande jaren
-2011 -2010 -2009 -2008 -2007 -2006 -2005 -2004 -2003 -2002 -2001
Tips van 2004

Oktober 2004: Tom Tube
Deze maand tippen we geen 'zwaar' strategisch bordspel, maar een kort en tactisch tweepersoonsspelletje. Tom Tube is een aanrader voor iedereen die graag spelletjes doet met z'n tweeën. Het bevat de juiste balans tussen planning, jezelf helpen en de ander pesten.

September 2004: Hoogspanning
Geen echt nieuw spel, maar een verbeterde heruitgave van de wascoversie. Hiermee is Hoogspanning goed verkrijgbaar, en terecht. In dit strategische spel over het leveren van elektriciteit uit verschillende grondstoffen sluiten thema en spelmechanismen naadloos op elkaar aan. Wees goed bij de les, want het spel wordt pas op het laatst beslist!

Augustus 2004: Goa
Goa is een echt ontwikkelingsspel, waarbij iedereen zich voornamelijk bezig houdt met zijn eigen speelborden. De interactie is indirect, maar zeker niet afwezig. Goa is ook een echt peinsspel, waarbij je voortdurend opties moet afwegen en moeilijke keuzes moet maken. En natuurlijk heb je altijd te weinig acties. Een echte aanrader voor liefhebbers van het betere strategiespel.

Juli 2004: Maharadja
Genomineerd voor de Spiel des Jahres en de Nederlandse Spellenprijs, is dit bij uitstek een spel voor de liefhebber van stevige kost. In Maharadja bouw je paleizen in diverse steden in India. Daar heb je geld voor nodig, dat natuurlijk altijd schaars is (en dat je verdient door het bouwen van...paleizen!). Vind de juiste balans tussen je acties strak plannen en voorzichtig spel waar nodig. Want al werk je aan je eigen strategie, houd altijd je medespelers in de gaten!

Juni 2004: Ticket to Ride
Alan Moon is in staat om zowel aansprekende spellen voor veelspelers te ontwerpen (denk aan San Marco en Capitol), maar heeft ook al menig prettig familiespel afgeleverd, zoals Elfenland en Andromeda. Ticket to Ride is een soort uitgebouwde versie van Trans America, dat ook al veel mensen bekoorde. Ticket to Ride zal dat waarschijnlijk nog meer doen, zowel veelspelers als je familieleden. Daarom onze tip voor deze maand.

Mei 2004: Oase
Het (voorlopig?) laatste spel van het auteursduo Moon & Weissblum is een waardige afsluiting van een succesvolle samenwerking. Door het grillige biedsysteem moet je de positie van je tegenstanders goed in de gaten houden. Winnaar is niet altijd degene die er op het bord het beste voorstaat! Een karakteristiek en intrigerend bordspel.

April 2004: Puerto Rico - het kaartspel
Zoals dat wel vaker gaat bij succesvolle spellen, is er van Puerto Rico nu dan eindelijk een bewerking gekomen. Het kaartspel is eenvoudiger, lichter, en vooral erg leuk. In het kaartspel concentreer je op de gebouwen in de hoofdstad San Juan. Het vinden van de juiste combinaties van de verschillende gebouwen zorgt voor een vlot en strategisch kaartspel.

Maart 2004: Finstere Flure
Een bijzonder melig spelletje, dat ook nog eens goed in elkaar zit. Iedereen is op de vlucht voor het monster Furunkulus in de kerkers van forst, eh vorst Fiësto. Baan je een weg in dit doolhof, dat ook nog eens door je medespelers gewijzigd wordt. Ronduit hilarisch.

Februari 2004: Amon-Ra
Eindelijk weer eens een lekker pittig spel van Knizia. Zoals altijd zijn de opties schaars, maar de keuzes enorm. Beheer je geld op vakkundige wijze om provincies te verwerven in het Oude en Nieuwe Egyptische Koninkrijk en daar vervolgens piramides te bouwen. Het aantal beurten is beperkt, maar oh wat kun je daar veel in kwijt. 

Januari 2004: De Bruggen van Shangri-La
Een tactisch spel waar je zonder hulp van de medespelers niet kunt winnen. Het is de truuk te proberen andere spelers voor je karretje te spannen, bij voorkeur zonder dat ze het doorhebben. Natuurlijk wil je iedere beurt veel meer doen dan is toegestaan, en het is een kwestie van de goede timing om de juiste actie te kiezen.

terug naar boven