terug naar het overzicht met aanbevolen spellen
Tip van de maand

Het hele jaar door verschijnen er nieuwe spellen. Sommige zijn goed, sommige zijn slecht en het gros is aardig. Om wat orde te scheppen geven wij hier iedere maand een tip: een spel dat de moeite van het spelen zeker waard is.

Kijk ook eens naar de tips uit voorgaande jaren
-2011 -2010 -2009 -2008 -2007 -2006 -2005 -2004 -2003 -2002 -2001
Tips van 2003

December 2003: Leeuwenhart
Een paar jaar geleden kwam Löwenherz uit, een schitterend spel van Klaus Teuber (bekend van ...). Helaas sloeg het door de complexiteit nooit echt aan bij het grote publiek. Deze vereenvoudigde versie moet het beter doen, en heeft alles om daar in te slagen. Het spelidee is nog steeds uitstekend, en het is een echt familievriendelijk spel geworden. Ook voor liefhebbers heeft het nog genoeg in zich om van te genieten.

November 2003: Dungeons & Dragons
Een bewerking van het populaire rollenbordspel van Heroquest, met nog meer variatie in wapens, spreuken en borden. Verwacht bij dit spel geen diepgang en strategie, maar wel een spannend bordspel waar je met z'n allen in een avontuur duikt. Met een beetje fantasie en creativiteit altijd garant voor een gezellige avond.

Oktober 2003: Carcassonne: Jagers & Verzamelaars
Een nog betere versie van het populaire legspel. De manieren om te scoren zijn veel beter in balans, je kunt nu niets negeren! Bovendien is het ook interessant om anderen punten te laten scoren om op de lange termijn er zelf nog meer te krijgen. Als je nog geen van beide versies hebt, koop dan deze. Heb je het basisspel al en vind je het leuk, koop dan ook deze!

September 2003: New England
Na San Marco slagen Alan Moon en Aaron Weissblum er met New England weer in om in een spel met een verder weinig spannend thema en dito spelmechanismen een leuk nieuw spelmechanisme te integreren. In New England gaat het niet alleen om het koloniseren van het gelijknamige stukje van Amerika, maar ook om het beheersen van je hebzucht en het woekeren met je inkomsten (wat wel goed bij het thema van de Pelgrimvaders past). Gecombineerd met een prettige speelduur zeker de moeite waard!

Augustus 2003: Sauron
De tweede uitbreiding zet het bordspel In de Ban van de Ring op z'n kop. Nu is er één speler die met Sauron speelt, tegen de rest. Een goed overleg tussen de spelers is nog belangrijker geworden, maar Sauron luistert wel mee! Voor wie het bordspel wat voorspelbaar begon te vinden (of al helemaal niet leuk vond), biedt Sauron afwisseling.

Juli 2003: Mamma Mia
Weer een leuk kaartspelletje van Uwe Rosenberg. Deze keer verzamel je geen bonen of huishoudelijke apparaten, maar pizza's. Of beter, je bakt ze voor hongerige klanten. Een goede timing en een dito geheugen komen goed van pas bij dit snelle en vermakelijke kaartspel.

Juni 2003: Bakerstreet
Met de vakantie voor de deur is er een leuk spel uitgekomen voor twee personen. Het is een uitgebalanceerde mix van bluffen, tactiek en geheugen. En past er vast nog wel bij in de koffer.

Mei 2003: Clans
Verschillende stammen vechten om een stukje grond. Soms gaat samenleven goed, als het te druk wordt draait het toch weer op oorlog uit. Een leuk tactisch spelletje dat ook erg geschikt is voor twee spelers.

April 2003: Villa Paletti
Niet helemaal origineel, ook geen heftig bordspel maar wel erg leuk! Bijzonder spannend om de villa steeds hoger te zien worden, en maar afwachten wat hem zal doen instorten. Revanche is snel genoeg genomen, dus dit spel staat garant voor vele uurtjes speelplezier.

Februari 2003: Tyros
Een van de vele nieuwe 999-titels van eind 2002, en tegelijk een van de meest interessante. In dit bordspel drijf je handel met vier verschillende rijken in het Middelandse-Zeegebied en sticht je steden. Het aantal beurten is beperkt, dus je moet goed plannen! Een prima bordspel met een middellange speelduur.

terug naar boven