terug naar het overzicht met aanbevolen spellen
Tip van de maand

Het hele jaar door verschijnen er nieuwe spellen. Sommige zijn goed, sommige zijn slecht en het gros is aardig. Om wat orde te scheppen geven wij hier iedere maand een tip: een spel dat de moeite van het spelen zeker waard is.

Kijk ook eens naar de tips uit voorgaande jaren
-2011 -2010 -2009 -2008 -2007 -2006 -2005 -2004 -2003 -2002 -2001
Tips van 2002

November 2002: Boonanza
Net als Take 5! is dit populaire kaartspel al een tijdje verkrijgbaar in andere talen, en nu dan eindelijk ook bij 999 Games. Het mag gerust het Catan onder kaartspellen genoemd worden: er zijn ettelijke uitbreidingen en varianten te koop, en ook hier ben je aan de beurt als je niet aan de beurt bent. Ruilhandel is erg belangrijk in dit spel, wat het tot een dynamisch, interactief en, dankzij de komische illustaties, grappig kaartspelletje maakt. En dat voor maar zeven euro!

Oktober 2002: Take 5!
Al jaren verkrijgbaar in het Duits onder de titel 6nimmt!, is dit fantastische kaartspelletje eindelijk in het Nederlands verkrijgbaar. Voor wie het nog niet heeft: kopen! Het ideale spel voor grote en minder grote groepen, voor elke gewenste speelduur.

September 2002: Die sieben Weisen
Het derde spel in de kleine aleareeks, wederom met een mooie uitvoering. In dit magische kaartspel vorm je steeds wisselende bondgenootschappen in de jacht naar de kostbare kristallen. Kies je partner met zorg, en zorg dat je niet gebruikt wordt. De onderhandelingsfase is een belangrijk element van het spel, dat helaas een beetje verloren gaat bij drie of vijf spelers. Maar met vier spelers van harte aanbevolen!

Augustus 2002: Lost Cities
Het ideale reisspel voor hem en voor haar. Het thema heeft niet zoveel met het spelverloop te maken, maar de prachtige illustraties op de kaarten maken veel goed. Om te winnen heb je wat geluk nodig, maar met een degelijke planning en de nodige durf kom je een heel eind. Het speelt snel en is overal mee naar toe te nemen.

Juli 2002: Morgenland
Dit superspannende spel speelt zich af in de wereld van duizend-en-een-nacht. De spelers maken jacht op schatten, om daarmee waardevolle artefacten in het paleis van de kalief te bemachtigen. Veel bluf, tactiek en spanning maken dit tot een zeer veelzijdig maar toch toegankelijk spel. Het heeft even geduurd voor het in Nederland uitkwam, maar het is het wachten meer dan waard!

Juni 2002: Pueblo
Voor de derde achtereenvolgende maand een spel met een (Latijns-)Amerikaans tintje, nu in de vorm van de bekende pueblo's uit Arizona en New Mexico. Pueblo is een abstract bouwspel, waarbij de spelers samen een pueblo opbouwen. De bedoeling is daarbij het onzichtbaar maken van je eigen bouwstenen, om zo strafpunten te vermijden. Een spel dat uitblinkt in originaliteit.

Mei 2002: Puerto Rico
Alea-spellen hebben bijna een abonnement op deze rubriek; met Puerto Rico is er weer een topspel onder dit label verschenen. Leg plantages aan op dit Caraïbische eiland, en maak gebouwen om de ruwe productie te verwerken, om vervolgens te verkopen of te verschepen naar de Oude Wereld. Werkelijk schitterend!

April 2002: Mexica
Wederom een actiepuntenspel van Kramer en Kiesling. Het is een derde in een serie; thematisch en qua uiterlijk sluit het erg aan bij voorgangers Tikal en Java. Nu ontgin je Mexicaanse jungle in de opbouw van de Aztekenhoofdstad Tenochtitlán. Iets eenvoudiger en toegankelijker dan de andere twee, maar zeker een geslaagd spel!

Maart 2002: Ruimteschepen van Catan
Het zoveelste spel in de Catan-familie, maar wederom een erg goede aanvulling. Liefhebbers van het kaartspel zal dit zeker aanspreken. Ook het thema past perfect bij het spel. Als een ware Captain Kirk ga je waar nog niemand geweest is om de ruimte te koloniseren en winst te maken met handel drijven.

Februari 2002: Capitol
Net als San Marco een topper van het duo Alan & Aaron. Maak gebouwen, plaats het dak op de juiste hoogte en zet ze vervolgens in één van de wijken van het oude Rome. De individuele ingrediënten zijn weinig origineel, maar het geheel levert een erg goed spel op.

Januari 2002: Die Händler von Genua
Het alea-label is zo langzamerhand een garantie voor een topspel. Ook met deze titel, de zesde in de reeks, is dat weer het geval. Voor wie van onderhandelingsspellen houdt, is dit een absolute must. Een diepgaand en goed uitgebalanceerd spel.

terug naar boven