Spiel 2024: spellen in de spotlight

Geplaatst door

De combinatie late zomervakantie, vroege Spiel is geen gelukkige voor de voorbereiding van een bezoek aan Spiel. Ik ben in jaren, zo vlak voor de beurs, niet zo onvoorbereid geweest als dit jaar. Gelukkig heb ik nog een paar dagen dus het zal vast goed komen. En anders ook. Spiel is zo groot en geweldig dat zelfs als je er op de bonnefooi naar toe gaat, het niet anders kan dan dat je een toptijd hebt. Ik heb de afgelopen maanden al wel de lijst met nieuwe spellen op Boardgamegeek bijgehouden. Daar staan inmiddels meer dan 1200 spellen op. Laat dat getal even op je inwerken. TWAALF HONDERD nieuwe spellen. Dat is te veel om goed te kunnen onderzoeken. Uit die lijst heb ik er uiteindelijk meer dan honderd aangevinkt om “later” nog eens goed te bekijken. Later is inmiddels nu geworden dus ik ben in hoog tempo nog een keer door deze longlist heen gegaan om hem terug te brenger tot een short(er) list.. En ditt zijn (in willekeurige volgorde) de spellen die daarop terecht zijn gekomen.

Ik houd erg van Cascadia en ben dus heel benieuwd naar de twee roll & write spellen die dit jaar op Spiel worden gepresenteerd (Rolling Hills en Rolling Rivers). Het lijken min of meer dezelfde spellen te zijn waarbij iedere variant voor een deel aparte content heeft (andere blaadjes, speciale dobbelsteen). Het klinkt mij een beetje als het verschil tussen de rode en blauwe Railroad Ink versies in de oren dus ik vraag me af of je beide varianten zou moeten willen hebben. Ook in deze spellen ga je weer leefgebieden maken en die vullen met dieren en daar punten meer scoren. Maar dan met dobbelstenen.

Het mooiste spel dat ik op de lijst ben tegengekomen is Kyoto no Neko. Dit is een spel waarin je een kitten bent dat Kyoto gaat onderzoeken. Het spel bevat verschillende scenario’s, dus met de herspeelbaarheid lijkt het wel goed te zitten. Kleine katjes worden ook groot in dit spel en dat betekent dat je met je nieuwe vaardigheden steeds meer kan en toegang krijgt tot nieuwe delen van het bord. Alleen al op basis van de looks, zal dit spel vast als warme broodjes over de toonbank vliegen.

Ik ben al een tijd opgehouden om nieuwe content voor Hoogspanning (Funkenschlag in het Duits / Powergrid in het Engels) te kopen. Ik heb genoeg kaarten voor een spel dat eigenlijk zelden meer op tafel komt. Dit jaar komt er weer een nieuwe kaart uit (Bremen/Manhattan) die en beetje aan me trekt omdat ze zeggen dat het de snelst speelbare variant ooit is. Maar waarschijnlijk kan ik die nog wel weerstaan. Maar wat harder trekt is de zelfstandig speelbare ruimtevariant (Powergrid: Outpost) waarin je een planeet die gekoloniseerd wordt van energie mag gaan voorzien. Het ziet er super cool uit, maar de speelduur is wel stevig (90-120 minuten) en dat is een belangrijke prikkel om het spel niet te gaan kopen. Maar ik moet eerlijk toegeven dat dit spel aan me trekt als de zwaartekracht dus misschien dat ik het toch ga kopen.

Coney is een kaartspel waarin schattige konijntjes centraal staan. Happy Meeple Games geeft een Nederlands/Franse editie uit en ze staan op Spiel, dus daar moet ik zijn voor deze fluffy cuteness. In dit spel ga je een raster van drie bij drie met konijntjes vullen die op verschillende manieren punten scoren en waarvoor je aan verschillende voorwaarden moet voldoen voor je ze mag plaatsen. Dit klinkt als een heel fijn puzzelspelletje.

Seneferu stond vorig jaar ook al op mijn lijst, maar was toen alleen maar een demo-exemplaar (ik heb het niet gezien op de beurs). Dit spel spreekt mij heel er gaan omdat het gaat over het oude Egypte (er moet weer eens een piramide gebouwd worden) en omdat het de naam van onze vorige kat draagt (Snofroe, maar dan met een andere transliteratie). Met zo’n zeldzame naam is het super leuk als er een spel uitkomt dat de naam van onze voormalige kat draagt, dus dat spel hoop ik zeker te gaan proberen. En dan moet het wel heel slecht zijn, wil het niet mee naar huis mogen.

Ik heb een zwak voor Similo. Dat vind ik een heel leuk handzaam “raad het plaatje” spel. Ook dit jaar komt er weer een speciale Similo Spiel editie uit met kaarten waarop spellen staan die deze editie uitkomen. Je krijgt dit spel gratis (!!!) als je een spel koopt dat op een van de kaarten staat. Deze gaat dus zeker mee naar huis. Maar daarnaast komen er ook nog een Jurrassic World en Horrible Games versie van Similo uit. De Horrible Games versie ga ik zeker kopen (die komt zeker niet uit bij 999 Games), over de Jurrasic World twijfel ik nog. Die wil ik ook graag hebben, maar de vraag is of 999 die gaat uitbrengen want als dat het geval is, dan wil ik die versie liever hebben. Had ik nou maar een glazen bol om even in de toekomst te kijken…

Rajas of the Ganges (zowel het bordspel als de Roll & Write variant) zijn bij ons thuis graag geziene gasten op de spellentafel. Dit jaar wordt er aan de Rajas-wereld een kaartspel toegevoegd (Rajas of the Ganges Cards & Karma). Ik weet er verder nog niets van af, maar het ziet er mooi uit en ik heb er alle vertrouwen in dat Inka en Markus brand er weer iets leuks van gemaakt hebben. Deze gaat mee naar huis.

Een ander spel dat ook zeker mee naar huis gaat is Undergrove. Ik speelde dit spel recent op de bordspellencruise voor het eerst. Het is een spel waarin de samenwerking tussen paddenstoelen en bomen centraal staat. Deze samenwerking bestaat er uit dat ze beide stoffen produceren waar de ander wat aan heeft (one man’s trash is another man’s treasure). Je probeert jouw bomen daar te bouwen waar behulpzame paddenstoelen groeien zodat ze snel tot wasdom komen en vervolgens veel punten opleveren. Het is best abstract en minder intuïtief dan Wingspan, maar mijn eerste potje was smakelijk genoeg om dit spel op mijn shop-lijst te zetten.

De omschrijving van Spectacular doet me erg aan Cascadia denken. Ook in dit spel moet je namelijk leefgebieden aanleggen die aansluiten en komen daar dieren in te wonen. In Spectacular moet je de dieren alleen ook nog voeren en doe je dat met dobbelstenen (nee, ze eten geen dobbelstenen, maar de dobbelstenen stellen voedsel voor). Het spel ziet er verder mooi uit en duurt maar een half uurtje waardoor het vast makkelijk op tafel zal komen.

Cat Packs heeft mijn aandacht getrokken door de prachtige illustraties van katten. In dit spel moet je je eigen groep katten gaan samen stellen (kan je iets leukers verzinnen dan dat?). Er is nog niet veel informatie bekend over dit spel, maar volgens de omschrijving op BGG is het een lekker vlot kaartspel gemixt met tegels leggen. Je moet de katten zo zien neer te leggen dat ze maximaal gelukkig zijn en dus maximaal punten opleveren.

Oude liefde roest nooit helemaal weg. Als kind verzamelde ik fanatiek postzegels (net als veel van mijn generatiegenoten). Hoe mooier de zegel, hoe leuker het was om hem te hebben. Dit jaar komt er op Spiel een spel uit over precies deze hobby. In Stamp Swap ga je op een bijzondere manier postzegels verzamelen. Je gaat ze eerst draften uit een gezamenlijke voorraad en moet ze daarna in twee groepen verdelen waarvan er een naar een andere speler gaat en jij de restjes houdt (I split, you choose). Klinkt interessant en het spel ziet er nog leuk uit ook. Ik zou er wel een proefpotje van willen doen.

Voor Meadow komt er dit jaar een Adventure book expansion uit. Met deze uitbreiding kan je Meadow op zes nieuwe manieren gaan spelen door de scenario’s uit het adventure book uit te proberen. Tel daar nog bij op dat er ook weer nieuwe kaarten met de prachtige illustraties bij zitten en dan heb je mij al met één been over de drempel getrokken.

En als we het dan over natuurlijke schoonheid hebben, dan is dit ook het juiste moment om over de nieuwe uitbreiding voor Forest Shuffle te beginnen (Woodland Edge geheten). Deze uitbreiding voegt 36 kaarten aan het spel toe. Meer dan dat hoef ik niet te weten om dit een insta-buy te maken.

Over het spel Babylon is nog niet veel bekend, behalve dat het een driedimensionaal spel is waarin je de hangende tuinen gaat herbouwen. Je doet dit door iedere ronde een tegel uit te kiezen en deze dan in je tuin te bouwen. Je kan op verschillende manieren punten scoren, dus het lijkt er op alsof je flink aan het puzzelen wordt gezet voor hoe je alles op zijn best neerzet. Het ziet er super mooi uit, duurt maximaal een uurtje.

Camargue is een tegellegspel waarin je het landschap van de gelijknamige zuid Franse regio gaat nabouwen. Er is nog niet zo veel bekend over dit spel, maar het is een beproefd recept om met tegels een landschap te bouwen en dat heeft al veel leuke spellen opgeleverd. Als ik een proefpotje van dit spel kan doen, dan ga ik dat zeker niet afslaan.

The Gang speelde ik al op mijn afgelopen bordspellencruise. Het is de poker-variant van De Crew. In dit spel moet je met elkaar goed voorspellen wie de sterkste hand heeft, gebaseerd op signalen die je aan elkaar afgeeft. Dat klinkt behoorlijk zweverig, maar is het voor geoefende poker-spelers niet. Die kunnen uit weinig informatie, heel veel afleiden, zo ontdekten we op de cruise. Ik hoop dat ik een Engelse versie van dit leuke spelletje kan kopen want ik wil er graag beter in worden.

Canopy Evergreen is de opvolger Baumkronen (Canopy in het Engels, Het Woud in het Nederlands). Baumkronen vinden Niek en ik een erg leuk spelletje en dus ben ik vanzelfsprekend heel benieuwd naar de opvolger. De basis van het spel is hetzelfde gebleven, maar er zijn extra elementen aan het spel toegevoegd. Nou is meer niet altijd beter, maar de basis van dit spel is goed genoeg dat ik deze graag een kans zou willen geven.

Galebari is een slagenspel met wel een heel bijzonder thema. Galebari is het Kroatische woord voor mannen die kortdurende romances aan gaan met heel veel vrouwelijke toeristen. Say what? In dit spel ben je dus zo’n man die zijn slag (pun intended) probeert te slaan bij de vrouwtjes. Wie de meeste vrouwtjes weet te scoren, wint het spel. Dit is zo raar, dat ik het graag wil uitproberen.

Een uitgever waarvoor geldt dat je er vroeg bij moet zijn als je er spellen wilt kopen, is Korea Boardgames. Ze nemen een beperkte hoeveelheid spellen mee naar Spiel en op is op. En dat moment breekt vaak al op de eerste ochtend van de beurs aan. Als je fomo hebt en een spel van deze uitgever wil hebben, dan moet je er dus snel bij zijn. Ik heb twee spellen van deze uitgever op mijn wish list. De eerste is de uitbreiding voor Coffee Rush, Piece of Cake geheten. Deze uitbreiding ziet er net als het basisspel weer prachtig uit en bevat mooie miniatuur etenswaren (dit keer van donuts). En dat is meteen de reden waarom ik dit spel graag wil hebben.

En de tweede is Butterfly Garden. Dit is een spelletje van Reiner Knizia (en dan weet je dus dat het met het spelplezier wel goed zit) dat er heel mooi uit ziet. Het is een heruitgave van Indigo en het spel doet wel een beetje denken aan Metro. Maar dan met vlinders en ieder weldenkend mens zal het met me eens zijn, dat het leuker is om vlinders over bloembedden te laten vliegen dan om metro’s te laten rijden. Je moet paden gaan aanleggen om de vlinders te verbinden met hun favoriete bloemen.

Ik houd altijd wel van een beetje tetris-gepuzzel. En dat is precies wat je in Post Office moet gaan doen.  In dit spel mag je pakjes in verschillende vormen op je planken in het postkantoor gaan passen en meten. Je scoort punten door pakjes van dezelfde soort bij elkaar te leggen en door ze op bepaalde manieren neer te leggen. Dit zou zo maar een leuk puzzelspelletje kunnen zijn.

2 reacties

    1. Dank voor je reactie! Wat vind je zelf over de vraag of je beide roll&write Cascadia’s zou moeten willen hebben of dat één genoeg is (en zo ja, welke dan?). Ik ben benieuwd naar jouw antwoord!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *