Pixies

Geplaatst door

2-5 spelers (vanaf 8 jaar)
30 minuten
Auteur: Johannes Goupy
Uitgever: Game’inBIZ (2024)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 2 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Game’inBIZ heeft de smaak te pakken en brengt het ene leuke compacte kaartspelletje na het andere uit. De serie begon met Sea, Salt & Paper, werd vervolgd met Fika en nu ligt Pixies in de winkel. En volgens de geruchten volgt later dit jaar nog Rebel Princess. Dat is ook al zo’n spel dat goede buzz heeft en waar ik dus heel benieuwd naar ben. Dit is dus een serie om in de gaten te houden! Maar terug naar nu, laten we eens gaan kijken wat Pixies te bieden heeft.

Pixies is een kaartspelletje waarin je een raster gaat bouwen van drie bij drie kaarten. Een rondje is heel simpel: er worden net zo veel kaarten opengedraaid als er spelers zijn en die kiezen vervolgens om de beurt een kaart en leggen die in hun raster neer.

De kaarten hebben allemaal een vaste plaats in het raster. Op de eerste rij komt 1-2-3 te liggen, in de volgende rij 4-5-6 en in de laatste rij 7-8-9. Als je een kaart kiest met een nummer dat je nog niet had, dan leg de kaart open neer op het juiste plekje. Als je een kaart kiest met een nummer waar er al een kaart ligt, dan kies je een van deze twee kaarten en die draai je om en daarop leg je dakpansgewijs de andere open op. En als je een derde keer (of nog vaker) een kaart pakt met een nummer dat je al had dan draai je hem meteen om en leg je hem op een volledig leeg plekje neer. Je mag hier later dan nog wel een kaart met het juiste getal op leggen.

Het spel bestaat uit drie rondes en elke ronde is afgelopen als ten minste één speler op alle negen vakjes een kaart heeft liggen (het maakt daarvoor niet uit of deze kaart open of dicht is en of het er één of twee zijn).

Aan het eind van iedere ronde worden de punten geteld. Je scoort op drie manieren. Allereerst scoor je de waarde van de openliggende kaarten van de plekken waar de kaarten dubbel liggen. Als tweede scoor je punten voor je grootste groep van openliggende kaarten van dezelfde kleur. Het maakt daarbij niet uit of de kaarten enkel of dubbel liggen. In de eerste ronde scoor je twee punten per kaart in je grootste groep, in de tweede ronde scoor je drie punten en in de laatste ronde scoor je zelfs vier punten. En de laatste bron van punten is dat je de swirls (pluspunten) en kruisje (minpunten) telt die op de kaarten staan.

De speler die na drie rondes de meeste punten heeft, wint vervolgens natuurlijk het spel.

…en de waardering

Het artwork van Pixies is subliem. Met bosvondsten (zoals eikeltjes, takjes, veertjes, blaadjes, mos) zijn de geheimzinnige pixies (kleine mythologische wezentjes) tot leven gewekt. Het is leuk om de kaarten te bekijken en te ontdekken waar de pixies uit zijn opgebouwd. Het is echt heel knap gedaan.

Het spelletje zelf is vervolgens ook fijn om te spelen. Pixies speelt lekker vlot weg, maar er valt toch echt wat te kiezen. Ga je voor de grote gebieden van dezelfde kleur, ga je voor dure dubbele kaarten en/of voor de kaarten met veel swirls? Het liefst natuurlijk voor alle drie, maar dat kan doorgaans niet. Er zit ook nog een vleugje interactie in het spel. Bij de keuze van je kaart kan je namelijk ook nog rekening houden met wat er overblijft voor de rest. Als je zelf even een beurt niet zo veel kan, kan je misschien wel net die kaart wegpakken die voor een ander heel waardevol is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *