Catan: Het duel

Geplaatst door

2 spelers
30-90 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 games (2013)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 4 Gemiddelde: 4.5]

Het spel …

Ik heb de moderne spellenwereld ontdekt via het Kolonisten van Catan Kaartspel. Dit is inmiddels al weer meer dan 15 jaar geleden. De ontwikkelingen in de spellenwereld zijn in die periode razendsnel verlopen en daardoor is het Kolonisten van Catan Kaartspel inmiddels een beetje achterhaald geraakt. Het spel duurt te lang, is niet gebalanceerd genoeg en kon ook wel een make-over gebruiken. De auteur van het spel zag dit ook in en is daarom terug achter de ontwerptafel gekropen en heeft het spel grondig herzien. Catan het Duel (voorheen: De Vorsten van Catan) is het resultaat van deze exercitie.

De basis van de Catan het Duel is hetzelfde als bij het kaartspel. Iedere speler begint met een basis koninkrijk van twee dorpen en zes landschappen (wol, hout, graan, leem, ijzer en goud). Op de landschappen staan getallen (1 tot en met 6) en iedere beurt bepaald de dobbelsteen welke landschappen grondstoffen genereren. Deze grondstoffen kunnen vervolgens ingezet worden om gebouwen te bouwen in de dorpen, de dorpen uit te bouwen tot steden of het koninkrijk uit te breiden door het bouwen van nieuwe wegen en dorpen (waarna je ook weer nieuwe landschappen krijgt).

Behalve een gewone dobbelsteen gooi je iedere beurt ook met een gebeurtenisdobbelsteen die er voor zorgt dat bijvoorbeeld een gebeurteniskaart moet worden getrokken, de rover toeslaat of je zo maar een extra grondstof krijgt (goede oogst). Iedere speler heeft in beginsel drie handkaarten met daarop gebouwen, personen of acties die in zijn beurt gespeeld mogen worden. Voor de gebouwen moet je natuurlijk wel de juiste grondstoffen inleveren. De meeste gebouwen leveren de rest van het spel voordelen op (bijvoorbeeld gunstiger ruilen). Gebouwen, dorpen, steden en bepaalde meerderheden (die je krijgt door bepaalde gebouwen of personen te bouwen) leveren punten op. Wie als eerste een vooraf vastgesteld aantal punten haalt, wint het spel.

Het verschil met het oude kaartspel zit hem vooral in de balans van de kaarten. In het oude spel waren sommige kaarten veel te goed en sommige ronduit slecht. In deze editie is dit veel gebalanceerder. Verder zitten er in de doos naast het basisspel ook drie uitbreidingen waardoor je het spel op verschillende manieren kan spelen. Het spel heeft tenslotte een hele flinke make-over gehad en ziet er veel mooier uit dan het oude kaartspel (zie het Blog voor een uitgebreide beschrijving van de visuele verschillen).

… en de waardering

Catan het Duel is voor mij een schot in de roos. Ik heb het (oude) kaartspel tien tot vijftien jaar geleden vaak en met veel plezier gespeeld, maar het kwam de laatste jaren nauwelijks meer op tafel doordat het spel wel erg lang duurde en potjes soms wat stroperig verliepen door de ongebalanceerdheid van de kaarten. Catan het Duel voelt voor mij als het kaartspel versie 2.0. Het ziet er beter uit, speelt vlotter en er zit meer balans in de kaarten. Het is gewoon een ontzettend goed spel geworden. Mensen die het oude kaartspel leuk vonden, zullen dit spel dan ook zeker kunnen waarderen. Enig nadeel is dat het oude kaartspel daarna waarschijnlijk helemaal niet meer uit de kast zal komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *