Pergamon

Geplaatst door

2-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Stefan Dora en Ralf zur Linde
Uitgever: Eggertspiele (2011)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel …

Het mooiste museum van Berlijn is wat mij betreft het Pergamon museum. In dit oudheidkundig museum staan (delen van) opgegraven gebouwen opgesteld waaronder het Pergamon altaar. Het spel Pergamon speelt zich af in de tijd dat het museum nog gevuld moest worden. De spelers zijn archeologen die gaan graven in Pergamon om vervolgens hun vondsten in het museum tentoon te laten stellen.

Zoals het in de goede oude tijd ging, moeten de archeologen eerst op zoek naar gulle gevers om hun opgravingsexpedities te financieren. De gulheid van de gevers wordt bepaald door twee kaartjes. Op de achterkant staat of het een gulle of zeer gulle gever is zodat de spelers zo’n beetje in kunnen schatten hoeveel geld er te verdelen is. Daarna bepalen de spelers omstebeurt wat ze gaan vragen aan de gulle gevers. Je moet daarbij bepalen hoeveel geld je wilt en tot hoe diep je wilt graven. De gulle gevers geven eerst de meest bescheiden archeologen wat ze willen en lopen vervolgens de rij af. Het kan voorkomen dat er minder geld is dan iedereen wilde krijgen, dan hebben de hebberigste archeologen pech. Maar soms is er juist geld over en dan krijgt de laatste archeoloog gewoon alles wat over is.

Vervolgens gaan de archeologen graven. Hoe dieper ze graven, hoe duurder het wordt, maar hoe ouder ook de objecten die in de grond liggen. Nou ja, objecten, het zijn meer scherven. Alles is gebroken en dus moet je wel even puzzelen om van twee halve vaasjes een hele te maken. Op iedere tegel staan namelijk twee verschillende halve objecten. Bij het rechter object staat uit welke eeuw (voor Christus) het stuk is en op de linker uit welk jaar. Als je dus twee stukken aan elkaar puzzelt weet je hoe oud het stuk is.

Zodra je een rijtje hebt aan elkaar gepuzzeld, kan je de stukken in het museum tentoonstellen. De waarde van de tentoonstelling is de som van de eeuwen waaruit de stukken komen. En ook in museum land hebben ze last van “the cult of the new” want zodra er een nieuwe tentoonstelling wordt geopend, worden andere tentoonstellingen minder waard.

Vier keer per jaar worden er punten vergeven voor de op dat moment uitstaande tentoonstellingen. In iedere ronde is er ook nog een bonus voor wie het oudste object van een bepaalde soort heeft (de oudste vaas, het oudste masker). Wie aan het eind de meeste punten heeft, wint!

… en de waardering

Pergamon is een thematisch familiespel met een snufje geluk. De belangrijkste keuze die je iedere ronde maakt is waar je in de archeologen-rij gaat staan als er geld te vergeven is. Je kan soms een gokje wagen en wie weet heb je geluk, maar als je dat te vaak doet dan pakt het meestal niet goed voor je uit. Al is het maar omdat je dan altijd als laatste pas mag graven en de lekkerste stukken voor je neus zijn weggekaapt. Ik heb me prima met dit spel vermaakt, de balans tussen zinvolle keuzes en geluk verpakt in een sterk, aansprekend thema leveren een lekker vlot spel op. De liefhebber van het zware, pittige denkwerk kan dit spel beter aan zijn neus voorbij laten gaan, maar als je op zoek bent naar een goed familiespel dan is dit geen verkeerde keus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *