Koryŏ

Geplaatst door

2-4 spelers
15-30 minuten
Auteur: Gary Kim
Uitgever: Moonster Games (2013)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 4]

Het spel…

Franse uitgevers die spellen van Koreaanse ontwerpers wereldwijd uitbrengen. Ook de spellenwereld plukt de vruchten van globalisering. Een van die vruchten is het kaartspel Koryŏ, dat zich afspeelt in een steampunk versie van Korea. Het wordt in acht rondes gespeeld. In de eerste ronde krijgen alle spelers tien kaarten en mogen daaruit alle kaarten van één ‘familie’ kiezen. Die families hebben verschillende waardes en komen net zo vaak voor als hun waarde. Zo is er maar één kaart met de waarde 1, en negen met de waarde 9.

Als iedereen een keuze heeft gemaakt draaien de spelers een voor een hun gekozen kaarten om. In sommige gevallen betekent dit dat je iets mag doen. Heb je bijvoorbeeld de meeste bankiers, dan krijg je een munt uit de voorraad. De speler met de meeste spionnen mag weer een munt van een ander stelen. Behalve de kaarten uit de families zijn er ook nog barbaren en lobbyisten. Daarmee mag je een kaart van een ander elimineren of omruilen. Heeft iedereen de gekozen kaarten omgedraaid, dan worden de niet gekozen kaarten met de stapel geschud en begint de nieuwe ronde. Gespeelde kaarten blijven voor je liggen.

Elke volgende ronde krijg je een kaart minder om uit te kiezen, maar heb je wel steeds meer kaarten op tafel. Behalve de speciale eigenschap die de families hebben zijn ze aan het spel ook nog punten waard. Elke familie levert alleen punten op voor de speler die als enige meeste kaarten van die familie heeft. Daarnaast is elke munt nog een punt waard en iedere barbaar of lobbyist een strafpunt. De speler met de hoogste score wint.

…en de waardering

Voor de liefhebber van snelle kaartspellen met interessante mogelijkheden is Koryŏ een plezier om te spelen. De verschillende families met hun speciale eigenschappen zijn even een hindernis om te nemen, maar als je die eenmaal onder de knie hebt speelt Koryŏ razendsnel weg. Je kunt het bijna als een complexe versie van Love Letter zien, dat in grote lijnen hetzelfde speelgevoel heeft. Maar waar Love Letter zich nog wel eens voort wil slepen als de spelers gelijk opgaan, moet je met Koryŏ wel heel erg je best doen om langer dan een halfuur bezig te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *