Escape Tales Het Ritueel

Geplaatst door

1-4 spelers
30-360 minuten
Auteur: Jakub Caban, Matt Dembek, Bartosz Idzikowski
Uitgever: White Goblin Games (2019)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel…

Escape Tales Het Ritueel is het eerste deel in een nieuwe reeks escaperoom spellen. Het tweede deel is inmiddels al aangekondigd (de Engelse titel is Low Memory). Deze serie probeert zich te onderscheiden door meer verhalend te zijn dan de andere escaperoom spellen. In Het Ritueel kruip je in de huid van een jonge weduwnaar waarvan de dochter een geheimzinnige ziekte onder de leden heeft. Langzaamaan zakt je dochter steeds verder in een coma weg en de dokters staan voor een raadsel. En dan hoor je over een gevaarlijk, occult ritueel dat je dochter misschien kan redden. Het ritueel staat beschreven in een boek. Je slaat het boek open en begint te lezen….
 

In Escape Tales Het Ritueel ontdek je verschillende ruimtes waarin raadsels en puzzels zijn verwerkt die je moet oplossen om verder te komen. Iedere ruimte bestaat uit twee grote kaarten die je op een bordje legt en een kleine kaart met hetzelfde plaatje met daarop een raster waarvan ieder hokje genummerd is. Je kiest vervolgens welk van deze vakjes je beter wil bekijken door er een actiefiche op te leggen en in het bijgeleverde verhaalboek het bijbehorende tekstfragment op te zoeken.
 

In het verhaalboek krijg je dan een stukje van het verhaal te lezen en wordt je geïnstrueerd om bepaalde kaarten uit de bijgeleverde stapel kaarten te pakken. Op deze kaarten staan puzzels en voorwerpen. Vaak moet je meerdere kaarten vinden voor je alle stukjes hebt die je nodig hebt om een puzzel op te lossen. Op sommige kaarten krijg je ook een keus voorgelegd, bijvoorbeeld of je iets wel of niet wil doen (ik houd het bewust vaag omdat ik geen spoilers weg wil geven). De keus die je maakt beïnvloedt het spel bijvoorbeeld doordat je een ander voorwerp krijgt of verliest afhankelijk van de keus die je maakt.
 

Als je denkt dat je de oplossing weet van een puzzel, dan vul je die in op een speciale website. De website vertelt je dan ook of de oplossing klopt en wat dat voor gevolgen heeft (welk tekstfragment je moet lezen). Natuurlijk kan het voorkomen dat je een raadsel niet snapt. Op de website kan je daarom hints opvragen. Je kan bijvoorbeeld checken hoeveel kaarten je nodig hebt voor het raadsel zodat je weet of het zinvol is om aan het raadsel te beginnen of dat je eerst nog even verder moet zoeken naar het missende stukje. Maar je kan ook hints krijgen over hoe je het raadsel vervolgens moet oplossen. Als je helemaal vastloopt, dan kan je zelfs de oplossing bekijken.
 

En op die manier werk je je vervolgens door het verhaal heen. Het verhaal kan op verschillende manieren eindigen, afhankelijk van de keuzes die je gemaakt hebt en van welke puzzels je hebt opgelost. En als het einde je niet bevalt, dan kan je gewoon opnieuw beginnen. Het spel is namelijk niet-destructief.

Je hoeft het spel overigens niet in één keer uit te spelen. Je kan het spel prima tussendoor weg leggen. Je moet dan even opschrijven wat het laatste tekstfragment was dat je gelezen had, welke kaarten je voor je had liggen, op welk vakjes je een actiefiche had liggen en hoeveel actiefiches je nog over had. Dit systeem werkt prima.

…en de waardering

Als je van Escaperoom spellen houdt, dan vind je dit vast ook weer een erg leuk spel. Het thema is wel duister (occult), dus daar moet je wel tegen kunnen (als je Harry Potter al te ver vindt gaan, dan moet je hier zeker niet aan beginnen). Ik ben zelf geen super goede puzzelaar en ik had dus regelmatig een hint nodig om verder te komen. En soms lukte het dan nog niet. Ik vond het jammer dat je wel de oplossing kan zien, maar dat er niet precies wordt uitgelegd hoe je de oplossing had kunnen vinden. Zelfs met de hints snapte ik soms nog niet hoe ik een oplossing had kunnen vinden en dat vond ik soms wel frustrerend.

Ik heb dit spel desondanks met veel plezier in mijn eentje gespeeld. Je kan dit spel ook prima met een groepje spelen, waarschijnlijk helpt dat zelfs omdat je samen meer weet dan één persoon in zijn eentje. Ik heb het spel in meerdere etappes gespeeld en het tussendoor opschrijven van waar ik was, werkte prima. Ik vond het spel niet heel veel verhalender dan andere escaperoom-spellen. In ieder escaperoom spel dat ik tot nu toe heb gespeeld zat wel een verhaal verwerkt, maar uiteindelijk draait het altijd om de raadsels en puzzels en zo ook hier.

Ik heb het spel inmiddels uitgespeeld, maar aan het eind van mijn queeste lag mijn fictieve dochtertje nog steeds in coma. Ik heb dus ergens iets niet goed gedaan. Ik ben van plan het spel nog eens te gaan proberen om te kijken of ik dan verder kom. De meeste puzzels en kamers heb ik al wel gezien, dus de tweede keer zal wel wat minder uitdagend/verrassend zijn, maar ik vond het spel leuk genoeg om te verwachten dat een tweede keer er nog genoeg te ontdekken zal zijn. En dat is een goed teken.

 
 
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *