Code 777

Geplaatst door

2-4 spelers
45 minuten
Auteur: Robert Abbott en Alex Randolph
Uitgever: Jumbo (1985)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 1 Gemiddelde: 3]

Het spel…

In iedere spellenliefhebber schuilt een puzzelaar. Niet voor niets vormen allerhande puzzels in veel spellenwinkels een flink deel van het assortiment. Ook in populaire spellen is dat vaak terug te zien. Veel van die titels zijn nauwelijks verholen solistische puzzels, waarbij je vooral op zoek bent naar de meest efficiënte manier om puntjes bij elkaar te sprokkelen.

Soms komt een spel er eerlijk voor uit dat het een puzzel is, en is de opgave gewoon om als eerste met logisch redeneren de code te kraken. Een klassieker in dit genre is Code 777, voor het eerst uitgegeven in 1985 en later ook nog wel onder de naam Tricoda.

Het doel van het spel is simpel. Iedere speler heeft een rekje voor zich met daarop drie gekleurde cijfers. Je kunt de getallen op je eigen rekje niet zien, die van de andere spelers wel. Om beurten pakken de spelers een kaart van de stapel, lezen de vraag erop hardop voor en beantwoorden deze op basis van wat ze zelf zien. Bijvoorbeeld, ‘op hoeveel rekjes is de som van de getallen 18 of meer?’, of ‘hoeveel kleuren zie je minstens 3 keer?’. Met jouw antwoord kunnen de andere spelers dan feiten over hun rekje afleiden.

Als je denkt te weten welke getallen op jouw rekje staan mag je dat op ieder moment zeggen. Goed of fout, na je poging krijg je drie nieuwe tegels. Degene die als eerste drie keer goed heeft geraden wint het spel en mag zich even de slimste van het stel wanen.

…en de waardering

Als liefhebber van sudoku’s en andere logische puzzeltjes heb ik bijna automatisch een zwak voor deductiespellen als Code 777. Ik vind het een leuke bezigheid om logisch na te denken en uit te vogelen hoe je de informatie die je krijgt zo slim mogelijk in elkaar past. Als je dan een goed antwoord weet te geven voelt dat iedere keer weer als een kleine triomf. Het probleem is alleen wel dat je een spel als Code 777 alleen kunt spelen met mensen die daar net zo in staan. Als logische puzzels niet je ding zijn, raad ik je dit spel met klem af. Maar met een groepje gelijkgestemde puzzelaars met vergelijkbare aanleg is het een heerlijke activiteit.

 

I

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *