Catan

Geplaatst door

TIP
3-4 spelers
45-60 minuten
Auteur: Klaus Teuber
Uitgever: 999 Games (1995)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 11 Gemiddelde: 4.2]

Het spel …

De Kolonisten van Catan is een waar succesverhaal. In 1995 won het twee prestigieuze prijzen in Duitsland, en in 1999 werd het ook in Nederland bekroond. Kosmos was niet op het achterhoofd gevallen en heeft inmiddels vele uitbreidingen en varianten op de markt gebracht. Daarnaast is er een zelfstandig kaartspel voor twee personen verschenen, waarvoor ook al vijf uitbreidingen verkrijgbaar zijn.

Het belangrijkste effect van het succes van ‘Catan’ (al enkele miljoenen verkochte exemplaren in Duitsland) is waarschijnlijk de enorme toename van populariteit van gezelschapsspellen in het algemeen. Behalve Kosmos profiteren ook vele andere spellenuitgevers hiervan. Een goed voorbeeld is het Nederlandse 999 Games, dat zonder dit succes lang niet zoveel nieuwe vertalingen op de markt had kunnen brengen. Dankzij Klaus Teuber is er een nieuwe klassieker opgestaan, die ook bij het grote publiek al bijna zo bekend en geliefd is als Monopoly, Risk en Trivial Pursuit.

De mechanismen van het spel zijn vrij simpel. Het speelbord bestaat uit enkele zeszijdige vlakken, die voor aanvang willekeurig worden neergelegd. Dit zorgt voor grote variatie, zodat geen enkel spel hetzelfde is. Deze vlakken stellen landschappen voor, die ieder hun eigen grondstof leveren. Elke beurt wordt er door middel van een dobbelsteenworp bepaald welke landschappen grondstoffen leveren. Voor het verkrijgen van grondstoffen zijn nederzettingen nodig, waarvan iedere speler er aan het begin twee krijgt. Met de verkregen grondstoffen kun je je rijk uitbreiden door het aanleggen van wegen en het bouwen van meer nederzettingen en steden, die ook punten waard zijn. Daarnaast kunnen er nog kaarten gekocht worden, waarmee bepaalde acties uitgevoerd kunnen worden of punten te halen zijn. De punten zijn het einddoel van het spel: wie als eerste speler er tien heeft, wint het spel.

Een van de leukste aspecten van het spel is het ruilen van grondstoffen: doordat de dobbelstenen bepalen welke grondstoffen je krijgt, zal het vaak voorkomen dat je niet de grondstoffen hebt die je wilt. Je kunt dan met je medespelers onderhandelen en je grondstoffen met ze ruilen. Dit kan aanleiding geven tot lastige dilemma’s: ga je nu een grondstof duur naar je toe ruilen, of gok je erop dat je die later zelf wel krijgt?

… en de waardering

De grote charme van het spel is de eenvoud. Door het bijzonder elegante spelsysteem zul je je nooit vervelen als iemand anders aan de beurt is, iedereen is voortdurend in het spel betrokken. Er is volop mogelijkheid tot interactie, zonder dat dat gericht is op het elimineren van je tegenstanders. Zowel de fanatieke spellengek als de gelegenheidsspeler zal aan Catan veel plezier beleven. Een waar topspel. Het is het leukst met vier spelers; als je met meer wilt spelen, is er een aanvulset verkrijgbaar voor twee extra spelers. Ook de twee uitbreidingen die inmiddels zijn verschenen (Zeevaarders en Steden en Ridders) zijn zeer de moeite waard, en een absolute aanrader als je Catan leuk vindt.

Dit spel heb ik letterlijk grijs gespeeld. Een paar maanden lang was twee keer per dag ‘Koloën’ heel normaal. Werkelijk een geniaal bedacht spel, dat tot de klassiekers gaat behoren. Een blijvertje in spellenland!!

Catan heeft zijn waarde inmiddels meer dan bewezen. Het basisspel is zeer geschikt als familiespel, al blijft het ook voor de echte veelspeler leuk, zeker in combinatie met de Steden en Ridders uitbreiding. Dit is net als Carcassonne een perfect spel om niet-spelers weer aan het spelen te krijgen. De meesten kunnen na het eerste potje niet wachten tot het spel de volgende keer uit de kast komt. Dit spel is terecht de klassieker van deze tijd geworden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *