Appletters

Geplaatst door

2-6 spelers
15 minuten
Auteur: Abe Nathanson
Uitgever: Bananagrams (2009)

Wat geef jij dit spel?
[Aantal: 0 Gemiddelde: 0]

Het spel …

Appletters is een grappige samentrekking van het Engelse woord Apple en Letters. Het spel zit dan ook in een stoffen rode appel verpakt. Het spel is familie van de spellen Banagrams (inderdaad verpakt in een stoffen gele banaan) en Pairs in Pears (verpakt in een stoffen groene peer). Met de looks van dit spel zit het wel goed, wat ik wilde weten is of ook deze appel niet ver van de boom zou vallen. Het spel is namelijk duidelijk gebaseerd op Scrabble, één van mijn favoriete spellen.

In het zakje van Appletters zitten allemaal mooie dikke kunststoffen tegels met daarop een letter. Met deze letters kan je drie verschillende spellen spelen. Het eerste spel heet Appletters “Make a snake”. In dit spel moeten de spelers omstebeurt een woord aanleggen aan een eerder gelegd woord en daarbij aansluiten bij de eerste of laatste letter. Op deze manier ontstaan een slang van woorden op tafel. Als je niet kan leggen, moet je drie nieuwe letters pakken. Wie als eerste door zijn letters heen is, wint.

Het tweede spel heet Apple Turnover en is een uitgebreidere variant van Appletters “Make a snake”. Dit keer mag je één keer tijdens het spel een letter afleggen en er een nieuwe voor pakken om zo van een moeilijke letter af te komen. Verder mag je één van de twee woorden aan het eind van de slang vervangen door een langer woord van jezelf. De letters van het oorspronkelijke woord gaan dan terug naar degene die het woord in eerste plaats gelegd had. De winnaar is wederom degene die als eerste zijn hand heeft leeggespeeld.

De laatste variant heet AppleScore lijkt nog het meest op Scrabble. Alle spelers trekken 21 letters en maken hier omstebeurt woorden mee op de tafel op de kruiswoordmanier die ook in Scrabble wordt gebruikt. Iedere beurt leg je een woord en trek je één nieuwe tegel. Als je geen woord kan leggen, dan trek je drie tegels. Zodra iemand zijn hand leeggespeeld heeft wordt met behulp van een puntenlijstje bepaald hoeveel punten iedereen heeft gescoord voor de letters die je zelf hebt neergelegd, woorden van tenminste 8 letters en woorden voor palindroom (woorden die hetzelfde betekenen als je ze van voor naar achteren of omgekeerd leest, zoals de woorden daad en kajak) en semi-palindromen (woorden die je ook omgekeerd kan lezen maar die dan een andere betekenis hebben, zoals de woorden koorts en leger).

… en de waardering

In het geval van Appletters valt de appel heel ver van de Scrabble-boom. De eerste frustratie bij dit spel is dat het spel taalgevoelig is. Er is geen Nederlandse versie van dit spel en dus speelde ik met een Engelse versie. De lettermix die daar in zit werkt niet voor het Nederlands. Dit maakt het lastiger om goede woorden te maken. In de eerste twee varianten kan je daardoor veel mazzel of pech hebben met de letters die je trekt waardoor je kans op te winnen enorm toe- of afneemt. En in de derde variant waar je punten scoort voor de gelegde letters, is het bovendien frustrerend omdat het aantal punten dat je voor een letter scoort niet altijd klopt met de moeite die het heeft gekost (een A levert bijvoorbeeld 10 punten op en de Q maar 1).

Maar los daarvan lijkt dit spel me zelfs suf als je wel met de juiste lettercombinaties zou spelen. Woorden leggen alleen is niet leuk genoeg voor een spel. Een letterspel heeft iets extra’s nodig om het spel leuk te maken. In Scrabble zijn dat de vakjes waardoor letterwaardes of woordwaardes worden vermenigvuldigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *