terug naar het overzicht met aanbevolen spellen
Tip van de maand

Het hele jaar door verschijnen er nieuwe spellen. Sommige zijn goed, sommige zijn slecht en het gros is aardig. Om wat orde te scheppen geven wij hier iedere maand een tip: een spel dat de moeite van het spelen zeker waard is.

Kijk ook eens naar de tips uit voorgaande jaren
-2011 -2010 -2009 -2008 -2007 -2006 -2005 -2004 -2003 -2002 -2001
Tips van 2006

December 2006: Dier op Dier
Dier op Dier is een stapelspel van Haba dat alleen de moeite van het kopen waard is vanwege het oogstrelende speelmateriaal. Maar bovenal is Dier op Dier een heerlijk kort, spannend spel dat leuk is voor jong én oud.

November 2006: Die Säulen der Erde
Die Säulen der Erde is een spel dat gebaseerd is op een boek van Ken Follet over de bouw van een kathedraal. Het doet een beetje aan onze topper van februari denken. Het spel is alleen iets minder complex waardoor het vlotter speelt.

Oktober 2006: Blue Moon City
Na de vernietiging van de stad in Blue Moon proberen de spelers in dit bordspel Blue Moon City weer op te bouwen. Zoals we dat van Knizia gewend zijn is het een prachtig resource-managementspel geworden. Boeiende keuzes over bij welke gebouwen je welke kaarten inzet, de timing over de bouw aan de obelisk en dat alles in een klein uurtje. Petje af voor de koning van het middellange spel!

September 2006: Pompen of Verzuipen
Kaartspellen staan vaak in lager aanzien dan bordspellen, maar dat is lang niet altijd terecht. Pompen of Verzuipen is een listig kaartspel dat meer in zich heeft dan menig bordspel. De spanning van het blinde bieden in combinatie met een groeiende kennis over de kaarten van je medespelers zorgen voor de nodige tactische elementen in dit spel. En in een natte periode als deze een wel heel toepasselijk spel voor op vakantie.

Augustus 2006: Vroeger of Later
Dankzij de website van dit spel hebben we ons deze zomer laten verrassen door Vroeger of Later, een spannend en leuk weetspelletje over de Nederlandse geschiedenis. Een aanleg voor jaartallen is handig, maar niet vereist om dit spel te winnen. Met een goed gevoel voor geschiedenis en een beetje bluffen kom je een heel eind.

Juli 2006: Reef Encounter
Een aantal jaren geleden was dit de onafhankelijke hit van Spiel, nu is het in een grafisch geheel herziene versie beschikbaar voor een groter publiek. Reef Encounter heeft alles wat de liefhebber van stevige spellen zoekt: veel verschillende actiemogelijkheden, strategische diepgang en boordevol interactie. Ben je een echte spellenliefhebber, dan mag je deze niet laten liggen!

Juni 2006: Mykerinos
Mykerinos is een spel waarvan de regels simpel zijn, maar vervolgens elke zet telt. Je wilt constant meer dan je mag doen waardoor je iedere beurt lastige keuzes moet maken. Het spel is leuk met alle spelersaantallen. En dat alles in een spel met de prettige speelduur van nog geen uur. Wij kunnen iedereen die nog op zoek is naar een leuk spel om mee te nemen op vakantie dit jaar, dit spel van harte aanbevelen.

Mei 2006: Raubritter
Raubritter is een interessant tactisch spel. Je moet er vooral goed over nadenken waarneer je een actie pleegt. Bijzonder is dat het met alle speleraantallen leuk speelt. Dit gecombineerd met de prettige speelduur en prima prijs maakt het tot onze tip van de maand!.

April 2006: Tai Pan
In het genre 'verslavende kaartspellen' is Tai Pan een wel heel verslavend exemplaar. Dit spel heeft alles wat een kaartpsel leuk maakt: subtiele tactieken, teamspel, spanning en ook nog een lage prijs. Je moet echt een grote hekel aan kaartspellen hebben als je na een paar potjes Tai Pan niet snakt naar meer. Onvervalste spellencrack voor de spellengek!

Maart 2006: Beowulf
Na in de Ban van de Ring maakt Knizia nu een spel over de expertise van Tolkien, de legende van Beowulf. Deze keer wordt er niet samengewerkt (behalve dan zogenaamd met Beowulf), maar bieden de spelers tegen elkaar op om de opvolger van deze illustere held te worden. Een interessant spel met een origineel stuk risicomanagement. En wie wil Friesland nu niet plunderen?

Februari 2006: Caylus
Al voor het gepresenteerd werd, werd Caylus getipt als het beste spel sinds Puerto Rico. En weet je wat? Het is gewoon waar! (aldus in ieder geval deze recensent) Alles in dit spel -arbeiders, geld, grondstoffen- is schaars en de keuzes die je kunt maken om ze te verkrijgen zijn legio. Caylus geeft stof tot nadenken en is daarmee het ideale spel voor liefhebbers van zware kost.

Januari 2006: Amazone
Amazone is het ideale 'tusseninspel'. Een relatief pittig familiespel, dat erg geschikt is voor wie zoekt naar iets nieuws na Kolonisten, maar geen zin heeft in zware spellen als Puerto Rico of Maharadja. Ook voor liefhebbers van deze pittige kost biedt Amazone nog genoeg speelplezier.

terug naar boven