terug naar het overzicht met aanbevolen spellen
Deutscher Spiele Preis

In tegenstelling tot Spiel des Jahres is de Deutscher Spiele Preis geen juryprijs, maar een publieksprijs. Jaarlijks mogen abonnees van speltijdschriften, leden van vele Duitse en Oostenrijkse spellenclubs en journalisten een stem uitbrengen op hun favoriete spel van het afgelopen jaar. Met ingang van 2001 is het ook mogelijk om via internet te stemmen. De uitreiking vindt ieder jaar plaats aan de vooravond van de spellenbeurs Spiel.

Hoewel minder oud dan zijn tegenhanger (de Deutscher Spiele Preis werd pas in 1990 voor het eerst uitgereikt), is de DSP bijna net zo invloedrijk. Uitgevers vinden het vaak de moeite waard om het DSP-logo op bekroonde spellen af te beelden. Onder veel spellenliefhebber wordt deze prijs zelfs hoger aangeslagen dan Spiel des Jahres, omdat de laatste vaak een voorkeur heeft voor familiespellen, terwijl bij DSP regelmatig wat complexere spellen de titel winnen.

Net als Spiel des Jahres worden er bij de Deutscher Spiele Preis meerdere winnaars bekend gemaakt. Naast de hoofdprijs bestaat er een prijs voor het beste kinderspel, het spel met de beste spelregels, en een bijzondere prijs, die meestal wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die veel voor de spellenwereld heeft betekend, of naar een uitgeverij voor een bijzonder spelconcept. Het laatste gebeurde in 1995, toen Wizards of the Coast een 'Sonderpreis' kreeg voor het nieuwe spelsysteem van Magic: the Gathering.

-Website Deutscher Spiele Preis

Deutscher Spiele Preis - 2003

Amun-Re van Reiner Knizia wint de Deutscher Spielepreis 2003. Dit is alweer de vierde keer dat een spel van Knizia wint; hij evenaart daarmee Klaus Teuber. De complete top-10 ziet er als volgt uit:

1. Amun-Re van Reiner Knizia (Hans im Glück)
2. Alhambra van Dirk Henn (Queen Games)
3. Clans van Leo Colovini (Winning Moves)
4. Paris Paris van Michael Schacht (Abacus)
5. Löwenherz van Klaus Teuber (Kosmos)
6. Fische Fluppen Frikadellen van Friedemann Friese (2F-Spiele)
7. Mare Nostrum van Serge Laget (Eurogames)
8. New England van Alan Moon en Aaron Weissblum (Goldsieber)
9. Coloretto van Michael Schacht (Abacus)
10. Edel, Stein & Reich van Reinhard Staupe (Alea/Ravensburger)

Deutscher Spiele Preis - 2002

15 september werden de tien populairste nieuwe spellen uit de jaargang 2002 bekend gemaakt. De officiële prijsuitreiking is op 16 oktober, aan de vooravond van Spiel 2002. De top-10 ziet er als volgt uit:

1. Puerto Rico - Andreas Seyfarth (Alea / Ravensburger)
2. Trans America - Franz-Benno Delonge (Winning Moves)
3. Dschunke - Michael Schacht (Queen Games)
4. Villa Paletti - Bill Payne (Zoch)
5. Mexica - Wolfgang Kramer & Michael Kiesling (Ravensburger)
6. Nautilus - Wolfgang & Brigitte Ditt (Kosmos)
7. Goldland - Wolfgang Kramer (Goldsieber)
8. Pueblo - Wolfgang Kramer & Michael Kiesling (Ravensburger)
9. Piratenbucht - Paul Randles & Daniel Stahl (Amigo)
10. Magellan - Tom Lehmann (Hans im Glück)

De winst van Puerto Rico is niet verrassend; gezien de lof die dit spel alom krijgt toegewuifd, was er dit jaar niet bepaald sprake van concurrentie. Daaronder is het interessanter. SdJ-winnaar Villa Paletti moet het hier doen met een vierde plaats. Medefinalist Trans America is tweede geworden, dus wat betreft de finalisten had de jury van SdJ de smaak van het publiek goed ingeschat. Tenslotte is Wolfgang Kramer weer helemaal terug, met drie spellen in de top-10. Al had Pueblo van ons wel wat hoger mogen eindigen...

Dit waren de winnaars van de hoofdprijs in de afgelopen jaren. Voor de top-3 van ieder jaar en bijzondere prijzen, zie de website van de Deutscher Spiele Preis.

2003: Amun-Re
2002: Puerto Rico
2001: Carcassonne
2000: Tadsch Mahal
1999: Tikal
1998: Euphrat & Tigris
1997: Löwenherz
1996: El Grande
1995: Siedler von Catan
1994: 6 nimmt!
1993: Modrn Art
1992: Der Fliegende Holländer
1991: Labyrinth der Meister
1990: Adel Verpflichtet